DN skriver lørdag at statens eget oljeselskap, Petoro, ga seg i kampen om eierandelene i Johan Sverdrup-feltet etter to hemmelige møter med olje- og energiminister Tord Lien (Frp).
– Det er nærliggende å tro at Lien hadde en interesse i at prosjektet ikke skulle bli forsinket, noe som ville vært katastrofalt for Norge. Jeg tror Lien kan ha instruert Petoro, hvorfor skulle de ellers snu i denne saken, sier analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets.
Lien er fortsatt på reise og ikke tilgjengelig for kommentar lørdag, ifølge presseavdelingen i olje- og energidepartementet.
Generalforsamling
De fem selskapene bak Johan Sverdrup-feltet leverte fredag 13. februar utbyggingsplanen, men ble ikke enige om eierfordelingen av feltet.
Det norske var det eneste selskapet som ikke undertegnet avtalen om eierfordelingen på Johan Sverdrup-feltet. Selskapet mener oljen i deres lisens i den vestre delen, som de deler med Petoro, er mer verdt enn lisensen i øst, der svenske Lundin og danske Maersk sitter med eierandel.
Olje- og energiminister Tord Lien kan ikke instruere et statlig selskap utenom generalforsamling, selv om det er et heleid statsaksjeselskap, ifølge professor Ernst Nordtveit ved Det juridiske fakultet på Universitetet i Bergen.
– Selskapet har plikt til å foreligge større prosjekter for generalforsamlingen. Eieren, som her er Lien, har ikke noen instruksjonsmyndighet utenfor generalforsamlingen, men selskapets ledelse kan selvsagt velge å rette seg etter signaler fra eieren, sier Nordtveit, som har ansvar for petroleumsrett.
Avviser press
Petoro-sjef Grethe K. Moen avviser utilbørlig press fra Tord Lien.
- Statsråden stilte klare forventninger til alle selskapene om at de skulle komme til enighet. Jeg opplevde at Petoro ble behandlet på lik linje med de andre partene, skriver hun i en epost.
Styreleder Gunn Wærsted i Petoro har ikke besvart noen av DNs henvendelser om kommentar i dennne saken.
- David og Goliat
Kjell Inge Røkkes oljeselskap Det norske, er taperen i striden om eierandelene på Johan Sverdrup-feltet, mener analytiker Anne Gjøen.
– I denne saken er staten ved olje- og energiminister Tord Lien den dominerende part. Lien er Goliat, mens det norske er taperen og David. Hvilke muligheter hadde Det norske til å hamle opp med staten her, sier Gjøen.
Hun mener Det norske, der Kjell Inge Røkke er storeier, urettferdig ender opp som "den tapende part" i kampen om et av norgeshistoriens største oljefelt.
– Det norske kan påklage vedtaket fra departementet dersom det er uenig i eierfordelingen, men det er vanskelig å se at ikke en klage på et senere tidspunkt vil få negative konsekvenser for Det norske sine muligheter til å forsvare egne verdier, sier Gjøen.
Samlede inntekter på Johan Sverdrup-feltet er anslått til 1350 milliarder kroner – mer enn hele statsbudsjettet for 2015.
Se video: Kjetil B. Alstadheim kommenterer saken
Les også:
Utgjør over to milliarder for Det norske (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.