Kjell Inge Røkke- og Aker-dominerte Det norske oljeselskap anslår at Johan Sverdrup-utbyggingen totalt vil koste mellom 160 og 190 milliarder kroner.

Det fremgår av en melding tilknyttet selskapets kapitalmarkedsdag mandag. 

"Utbyggingskostnadene på feltet er forventet å bli ytterligere redusert", heter det.

Johan Sverdrup-partnerne anslo i mars 2015 utbyggingskostnaden til 170-220 milliarder kroner.

Det norske er partner med 11,5733% på det som vil bli norgeshistoriens største industriprosjekt, der Statoil er operatør.

Høyere produksjon

Kostnadsanslagene for fase 1 reduseres nå ifølge operatøren til 108,5 milliarder kroner, opplyser Det norske.

CEO Karl Johnny Hersvik og CFO Alexander Kran (bak), Det norske. Foto: Klaudia Lech
CEO Karl Johnny Hersvik og CFO Alexander Kran (bak), Det norske. Foto: Klaudia Lech (Foto: Dagens Næringsliv)

Det norske anslo i september 2015 en kostnad på 114 milliarder kroner for første fase, noe ned fra Statoils anslag i mars på 117 milliarder kroner.

"Det er også besluttet «debottlenecking» av produksjonsanlegget for fase 1 med sikte på å øke produksjonskapasiteten ut over PUD-anslaget på 315-380,000 fat oljeekvivalenter per dag", heter det.

Johan Sverdrup-feltet har planlagt oppstart sent i 2019, der utbyggingens første fase omfatter fire plattformer. Utvinnbare ressurser er tidligere anslått til mellom 1,7 og 3 milliarder fat olje, med en produksjon på 315.000 til 380.000 fat olje per dag.

Klarer 40 dollar fatet

Det norske vil også i 2016 etablere en ny prosjektgjennomføringsmodell som skal bidra til å halvere antall ingeniørtimer per tonn produsert plattform, og redusere gjennomføringstiden med 25 prosent, ifølge dagens melding.

For å møte utfordringene som følger av lav oljepris, har Det norske iverksatt et omfattende forbedringsprogram, som har som overordnet mål å etablere et langsiktig konkurransefortrinn og å kunne sanksjonere selvstendige utbygginger selv med en oljepris under 40 dollar per fat, fremgår det.

- Det norske skal bruke vår evne til å utfordre, tenke annerledes og omstille til å redusere lete-, utbyggings- og driftskostnader til et minimum, inkludert reduserte borekostnader. Dette er et konkurransefortrinnet vi skal bruke til å vokse videre på norsk sokkel», sier Det norske sjef Karl Johnny Hersvik.

Beholder produksjonsguiding

Det norske planlegger investeringer (CAPEX) på mellom 925 og 975 millioner dollar i 2016.

Leteutgifter (EXPEX) for 2016 forventes å ligge mellom 160 og 170 millioner dollar.

Produksjonskostnad i 2016 (inkludert frakt) er estimert til mellom 8 og 9 dollar per fat oljeekvivalenter.

"Produksjonsguidingen på 55 til 60 tusen fat oljeekvivalenter per dag i 2016 opprettholdes", heter det.

Teknologi

Det norske har ambisjon om å bli en ledende aktør innenfor leting på norsk sokkel innen 2020.

"Dette innebærer langsiktig reserveerstatning og verdiskaping for selskapet ved å finne 150 millioner fat oljeekvivalenter (Det norskes andel). Selskapet vil bruke forbedret datadekning og teknologi som konkurransefortrinn til å etablere nye kjerneområder og gjøre ytterligere funn", skriver Det norske.

Gjennom leteprogrammet for 2016 vil Det norske ytterligere avklare ressurspotensialet i satsingsområdene Krafla-Aksja-området, Tampenområdet og Loppahøyden, samt nærområdet til Ivar Aasen-feltet.

Det er planlagt syv letebrønner i 2016, hvorav Rovarkula i PL626 er egenoperert. Letebrønnen Uptonia i PL554B&C er under boring nå, operert av Total.

«Robust»

Det norske har etablert en "robust finansiering", og har nå ubenyttet kreditt på 1,3 milliarder dollar.

I tillegg har selskapet sikret en del av nedsiden både i oljepris og valutasvingninger, heter det.

I gjennomsnitt har Det norske økt reservene med 50 millioner fat oljeekvivalenter hvert år siden 2006. Ved utgangen av 2015 stod sertifiserte P50 reserver på 498 millioner fat oljeekvivalenter, opplyser selskapet.

Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker er største aksjonær i Det norske oljeselskap, og eier oppunder 50 prosent av selskapet. Folketrygdfondet er neste største aksjonær med 6,4 prosent. Deretter følger fond forvaltet av DNB, Nordea, KLP med flere.

Det norske er ned på en negativ Oslo Børs, der en stadig svakere oljepris tynger. Det norske-aksjen er ned 3,0 prosent til 43,34 kroner sålangt mandag.

Les også: Sikrer kortoppdrag i Nordsjøen

  Ser 25 dollar fatet - eller lavere

 

- Markedene er på kanten av et stup

Se DN Tv:  Vant 14 milliarder

Vant 14 milliarder kroner i Powerball-lotteriet
Kupongen ble solgt her i en 7-Eleven butikk i Chino Hills utenfor Los Angeles.
01:08
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.