–Dette er ikke en alarmistisk tilnærming. Dette er en realistisk tilnærming.
Leder Maria van der Hoeven i det internasjonale energibyrået IEA er kategorisk når DN møter henne etter at byrået onsdag la frem sin årlige langtidsprognose, «World Energy Outlook».
Ønsker økte investeringer
Byrået er bekymret over at oljeselskaper verden over reduserer sine investeringsplaner etter at oljeprisen har falt med 30 prosent siden sommeren og lønnsomheten er spist opp av stadig økende kostnader.
Byrået ønsker at de globale investeringene i olje- og gassproduksjon skal øke kraftig til 900 milliarder dollar årlig innen 2030. Byrået venter 37 prosent høyere energiforbruk i 2040 selv i det moderate, klimavennlige scenariet.
Skifer ikke nok
Det er amerikansk skiferolje som i stor grad har bidratt til å senke oljeprisen fra rundt 115 dollar fatet i sommer til drøyt 81 dollar i London igår. Siden 2011 har amerikansk dagproduksjon økt med tre millioner fat, og USA har satt ny produksjonsrekord. Skiferoljen har vist seg som nokså billig å produsere.
IEA spår likevel at USAs skiferoljeboom kommer til å flate ut tidlig på 2020-tallet.
– Ressursene er ikke der, sier van der Hoeven.
– Sett at vi øker reserveanslaget for amerikansk skiferolje fra 60 milliarder fat til 90 milliarder fat, er det likevel ikke mer enn ett stort felt i Sør-Irak, sier IEA-senioranalytiker Tim Gould.
De mener gamle oljestormakter i Midtøsten igjen må ta en større del av ansvaret for å forsyne verden med olje, og er ikke særlig oppløftet hverken av investeringsviljen eller den politiske situasjonen i regionen.
DNB-analytiker Torbjørn Kjus mener derimot at IEA er for pessimistisk når det gjelder amerikansk skiferoljeproduksjon.
– Man må huske hvorfor IEA ble dannet, sier Kjus.
– Dette er forbrukerlandenes organisasjon. Det er i deres natur å advare om energisammenbrudd for å sikre høye nok investeringer i produksjonskapasitet, sier han.
Venter på Norge
I Norge faller både olje- og gassproduksjonen, og oljeselskaper med Statoil i spissen er begynt å skli på investeringer og legge borerigger i opplag. Særlig gassprosjekter er blitt upopulære. Maria van der Hoeven liker det dårlig.
– Norsk gass er et veldig bra alternativ til russisk gass for Europa, sier hun.
Gould stemmer i:
– Europa skal skifte ut store deler av sin kraftproduksjon, både kullkraftverk og kjernekraft. Det åpner et gap som må fylles.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.