Statoil-direktør John Knight gikk i tirsdagens DN i rette med kritikere som mente at han som brite ikke er egnet som ny toppsjef i Statoil etter Helge Lund.

Les hele saken: Åpner for å bli Statoil-sjef dnPlus (krever innlogging).

Nå får Knight selv kritikk for sitt utspill.

– Han burde holdt kjeft, sier hodejeger Lars Esholdt i Esholdt Executive Search.

Britiske Knight regnes som en av de fremste interne kandidatene til å overta jobben som toppsjef i Statoil. Tidligere nestleder i Stat­oil-styret og tidligere olje- og energiminister Marit Arnstad er blant dem som har sagt at Knight er en uaktuell kandidat.

«Bomskudd»

– Knight er en dyktig strateg, men han er brite og tenker som en brite. Det er viktig at Statoil har en norsk sjef, sa hun til Klassekampen.

Knight svarte:

– Marit Arnstad snakker om nasjonalitet. Det er ikke nasjonalitet som er relevant, men kompetanse. Jeg leste den artikkelen i Klassekampen. Hun sa at en brite ikke kan forstå den lange historien til Statoil. Personlig aksepterer jeg ikke et slik utsagn om noen, sa Knight til DN tirsdag.

Hodejeger Lars Esholdt mener John Knight burde avstått fra å kommentere utspillet fra Arnstad.

– Han går nå ut og forsvarer seg mot en urettmessig anklage, men den urettmessigheten står for seg selv, sier Esholdt.

Han mener at dersom man følger Arnstads logikk, ville ikke Helge Lund som nordmann kunne blitt toppsjef utenfor Norge.

– Det at han går ut mot dette, er et bomskudd og beviser et ikke spesielt godt overblikk i krisesituasjoner. Han burde vært taus, i stedet handler han følelsesmessig. Det spørs om Statoil har råd til å ha en toppsjef som reagerer på et så lite utspill. Det gjør at man kan stille spørsmål ved hvordan man vil agere når de store angrepene kommer, sier Esholdt.

John Knight opplyser via informasjonsavdelingen i Statoil at han ikke ønsker å kommentere kritikken fra Esholdt.

«En engelskmann på sitt beste»

John Egil Mæland er direktør for olje og gass i hodejegerfirmaet Mercuri Urval. Han mener Knights utspill i tirsdagens DN er unorsk.

– Det er en engelskmann på sitt beste, men han har vært lenge i selskapet, og kjenner det ut og inn.

– Er det unorsk å gå ut sånn?

– Ja, det vil jeg si. De fleste sier nei når de blir spurt i offentlighet, og det er veldig få som kommer på banen i slike settinger. Det er noe annet når en hodejeger tar en innledende kontakt om en slik stilling.

– Hva er grunnen til at det er unorsk?

– Vi er litt mer forsiktige, vi er ikke så høye på selvtillit. Selv om vi i enkelte situasjoner kan oppleves svært høye på selvtillit, så er vi ikke så høye. Spesielt i en så profilert stilling så vil ingen gå ut og annonsere sitt eget kandidatur. Det er ikke som i politikken når en ny regjering skal dannes og mange sitter klar ved telefonen. Det er forskjell på en profesjonell leder/forretningsmann og en maktsøkende politiker.

Møte med seg selv i døren

John Egil Mæland mener Statoil skal få ro mens det jaktes på ny toppsjef.

– Det spekuleres både i interne kandidater, internasjonale kandidater og andre, men jeg synes de bør få ro i denne settingen, sier Mæland, som også har globalt ansvar for Energi i Mercuri Urval.

– Jeg tror ikke at de interne kandidatene er ute av prosessen selv om det tar lengre tid. De vil «benchmarke» mot de gode kandidatene ute. Det er en krevende stilling, og det er ikke alle «gode» kandidater som vil inn i en slik stilling, sier han.

Lars Esholdt i Esholdt Executive Search sier en intern kandidat kan få problemer når han møter seg selv i døren.

– Spørsmålet er om ikke Statoil kunne trenge noen utenfra. Vil en toppleder hentet internt, klare å møte seg selv i døren og kutte kostnader og slanke en organisasjon vedkommende selv har vært med og bygget opp? Svakheten ved å hente noen eksternt er på den andre siden at vedkommende må bli kjent med selskapet og at det kan ta seks til tolv måneder før det kommer beslutninger. Men i et 50 eller 100 års perspektiv blir dette kort tid å vente, sier Esholdt.

Les hele saken: Åpner for å bli Statoil-sjef dnPlus (krever innlogging).

Les også på DN.no

Stor tvil om Barents-olje blir lønnsom

Nå forsvinner 7.000 oljejobber  

Asia i dag: «Våkne opp - dette er århundrets investering»  

Les hele avisen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.