Statoil leverer resultater for første kvartal tirsdag. Analytikernes forventninger til den internasjonale virksomheten varierer fra 3,6 milliarder til 8,4 milliarder.

- Det er voldsomme sprik i estimatene til den internasjonale delen av Statoil. Snittet er på 5,4 milliarder. Den høyeste forventningen ligger 56 prosent over snittet, sier analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken.

Til sammenligning ligger analytikerne med høyest forventninger til virksomheten i Norge ni prosent over snittet.

Må hjelpe til

Analytikerne bommer stadig på Statoilresultatene, og de store avvikene har knyttet seg til den internasjonale virksomheten.

- Selskapet er ikke tjent med så stor usikkerhet knyttet til inntjeningen internasjonalt, sier Gjøen.

Problemet er guidingen selskapet kommer med.

- Det er ingen annen måte å komme ut av denne situasjonen, uten at de hjelper til med det selv. I Norge har vi grei oversikt over produksjonen på hvert felt. Hovedtyngden er i produksjon allerede, og om noe nytt starter opp så drar det kostnadene opp i en periode, men ikke så mye. Internasjonalt kan det derimot endre mye, sier Gjøen.

I mars fikk selskapet kritikk fra Finanstilsynet, basert på 2012-resultatene. Tilsynet pekte særlig på rapporteringen av virksomheten i Nord-Amerika, der store investeringer i skiferområder og produksjon av ukonvensjonell olje og gass ikke rapporteres for seg, men som en del av den store samleposten internasjonalt.

Flere analytikere har tidligere ment at deler av investeringen i USA må skrives ned, og vist til andre selskapers nedskrivninger i samme områder.

Ting de vil unngå

Gjøen mener det helt klart hadde hjulpet om Nord-Amerika ble skilt ut.

- Den internasjonale virksomheten preges av stadige oppstartskostnader knyttet til nye felt. Man vet ikke helt hva normalen skal være, sier Gjøen.

Også analytiker Kjetil Bakken i Carnegie skulle gjerne visst mer om virksomheten i Nord-Amerika, men kritikken fra Finanstilsynet står på listen over temaer han tror Statoil unngår tirsdag morgen.

- Det hadde vært interessant hvordan ressursbildet og kostnadssituasjonen ser ut for skifergass og skiferolje.

- Til syvende og sist er det et spørsmål om hva det er verdt og hva de kan tjene på dette. Det hadde vært fint med mer detaljer i rapporteringen derfra, men de kommer vel ikke til å gjøre det, sier Bakken, med henvisning til Statoils tidligere kommentarer.

Venter nyheter

I tillegg til Nord-Amerika-virksomheten er han spent på om det kommer informasjon om utviklingen av Tanzania.

- Det kommer spredte meldinger om det nå. Hva er tidslinjen her og hvordan er lønnsomheten i det LNG-prosjektet, spør Bakken.

Andre felt Bakken tror det kan komme nyheter om i presentasjonen tirsdag er Johan Castberg i Barentshavet og Bressay-feltet på britisk side, som begge er utsatt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.