Skal målet om å begrense den globale oppvarmingen til to grader nås, viser klimaforskningen at de samlede utslipp fra 2011 til 2050 må holdes under 1.100 gigatonn CO2-ekvivalenter.

Nåværende reserver i verden av olje, gass og kull vil kunne frigi 2.900 gigatonn CO2-ekvivalenter.

Derfor må nesten to tredjedeler av de fossile brennstoff-reserver forbli i bakken. Reserver er det som kan utvinnes under dagens teknologiske og økonomiske betingelser.

Verdens kjente ressurser av olje, gass og kull, det vil si det som vil kunne utvinnes på et eller annet tidspunkt med dagens eller fremtidig teknologi, er vurdert til 8.000 gigatonn CO2-ekvivalenter utover reservene.

I en ny artikkel i Nature går forskerne Christophe McGlade og Paul Ekins fra University College London et skritt videre og ser nærmere på hvor store mengder av de forskjellige typer av fossilt brennstoff vi kan tillate oss å utvinne, og i hvilke geografiske områder det vil lønne seg mest å utvinne dem ut fra en vurdering om at kostnaden skal være minst mulig, skriver ing.dk.

Må stille spørsmål

- Våre resultater viser at globalt så må en tredjedel av oljereservene, halvparten av gassreservene og over 80 prosent av kull-reservene forbli ubrukt fra 2010 til 2050 hvis målet om å begrense oppvarmingen til to grader skal nås, heter det i rapporten.

På en pressekonferanse på University College sa Paul Ekins at denne analysen viser at olje- og energiselskapenes kostnader til å finne nye forekomster kan være sløsing med penger, fordi det ikke er behov for å finne og utvikle olje- og gassfelt.

Det gjelder også i de arktiske områdene, understreker han.

Han oppfordret investorene til å stille spørsmål til selskapene om deres letekostnader, og at det kanskje er mer fornuftig å betale ut pengene som utbytte.

 

Les også: - Nordmenns oljeinvesteringer kan gå tapt

 

– En klimabombe vi ikke må detonere  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.