Rapporten advarer mot investeringer i oljesand og arktisk olje. 1100 milliarder dollar, mer enn ett oljefond, skal investeres i prosjekter som ikke kan bli noe av dersom verden skal lykkes i å redusere klimautslippene nok til å bremse eller stoppe den globale oppvarmingen.

Statoil er svært høyt eksponert i prosjektene Carbon Tracker Initiative (CTI) har regnet seg frem til at vil bli ulønnsomme, melder nettstedet Energiogklima.

- Over 1000 milliarder dollar som skal investeres i kostbare prosjekt som tjæresand og arktisk olje kan gå tapt om verden lykkes med klimapolitikken, skriver Carbon Tracker Initiative.

Kjernen i rapporten om finansiell risiko i oljeprosjekter er at enorme verdier står på spill. Fossile energiprodusenter bokfører reserver som ikke kan utvinnes dersom togradersmålet skal nås. Selskapene skiller ikke mellom brennbare og ubrennbare energikilder, påpeker organisasjonen.

Regnestykket

Rapporten ser på prosjektene planlagt til 2025, og tar utgangspunkt i at det globale karbonbudsjettet mellom 2013-2050 er på 900 gigatonn (Gt) CO2 dersom togradersmålet skal nås.

Gitt at fordelingsnøkkelen mellom olje, kull og gass blir som i dag, vil det innenfor dette budsjettet være rom for en oljeproduksjon tilsvarende 360 Gt CO2 frem mot 2050.

Da er det mye av den planlagt produserte oljen i verden som vil bli overflødig.

Med dette forbruket i bunn har Carbon Tracker Initiative regnet seg frem til oljepris. Deretter konkluderes det med maksimal utviklingskostnad for å levere lønnsomme fat med olje. Oljeprisen vil etablere seg rundt 95 dollar fatet, og det tilsvarer en utviklingskostand på 70 dollar fatet, mener CTI.

Dersom kullforbruket faller kraftig eller det kommer et gjennombrudd i utviklingen av teknologi for fangst og lagring av CO2, kan dette regnestykket se annerledes ut.

Prosjektenes kostnader baserer seg på underlagsinformasjon fra Rystad Energy.

Statoil topper liste

Rundt halvparten av de planlagte oljeprosjektene frem mot 2050 eies av private selskaper. Samtidig står private for hele 71 prosent av høyrisikoprosjektene. Dermed blir det helt sentralt for investorer å se på selskapenes eksponering mot dyr olje, understreker organisasjonen.

Petrobas, ExxonMobil, Rosneft, Shell, Total, Chevron, BP, Gazprom, Statoil og CNRL er selskapene som har størst eksponering mot prosjekter som krever mer enn 95 dollar i oljepris frem mot 2025.

Statoil troner øverst på listen over selskap som har mest investeringskapital øremerket kostbare oljeprosjekter i Arktis. På samme liste finner vi Petoro og Det Norske Oljeselskap.

Statoil har ifølge CTI 22 milliarder dollar investeringskapital øremerket Arktis

Statoil er også på listen over selskap som er tungt eksponert for ubrennbare tjæresandreserver, men er ingen versting.

I følge CTI har Statoil 7,8 milliarder dollar bundet opp til tjæresandinvesteringer.

Investorer som vil unngå å gå på en smell bør være mest oppmerksomme på små, uavhengige selskaper som har spesialisert seg på tjæresand, mener CTI.

Aksjoner onsdag

Statoil har generalforsamling onsdag. Da kommer forslaget opp om at selskapet skal trekke seg ut av oljesand.

Les mer: Ber Statoil gå ut av oljesand, Arktis og diktaturer

Her kan du lese hele rapporten.

Her kan du lese intervju med Carbon Tracker Initiatives styreleder Jeremy Leggett, da han var i Oslo i fjor høst:

- Det er et stort, stort veddemål  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.