Oslo-baserte Tellus Petroleum, med fem ansatte, blar torsdag opp inntil 5,3 milliarder kroner for flere andeler på norsk sokkel.
Transaksjonen innebærer en pris på 10,4 dollar per fat, målt ved Oljedirektoratets samlede reserveanslag på 59 millioner fat oljeekvivalenter i eiendelene.
- Høy pris
Oljeanalytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier mener prisingen er frisk.
Han påpeker at Det norske oljeselskap til sammenligning er priset til 7 dollar per fat inkludert Johan Sverdrup-feltet, og 16 dollar per fat eksklusiv feltet.
- Det er en relativt høy pris, kanskje overraskende høy pris, sier Olaisen til Dagens Næringsliv.
Venter rush
Transaksjonen er ikke bare den største på sokkelen hittil i år, den er også den eneste.
Det har vært kjent i markedet at Wintershall-andelene og 5-6 andre transaksjoner har vært på gang. ABG-analytikeren tror dagens transaksjon nå får proppen til å løsne.
- Når transaksjonene ikke blir gjort, blir det stand-still både på aktivitet og andre transaksjoner. Dette kan være starten på en haug av andre transaksjoner på norsk sokkel, nå som de har satt hvor prisen skal være, sier Olaisen.
Ustabil oljepris slår inn
Analytiker Oddvar Bjørgan i Nordea Markets er enig. Han påpeker imidlertid at transaksjonen er komplisert, blant annet med suksess-fee og andeler frem som det er det vanskelig å sette verdi på.
- Førsteinntrykket var at det hørtes høyt ut, sier Bjørgan til Dagens Næringsliv.
Han mener det hittil har vært for stor avstand mellom kjøpere og selgere. En ustabil oljepris har forsterket dette, ifølge Bjørgan.
- Historisk sett har vært lettere å gjennomføre transaksjoner når oljeprisen har stabilisert seg på et visst nivå, sier han.
- Holder seg bra
Analytiker Trond Omdal i Pareto Securities mener prisen er bra både målt mot andre transaksjoner og selskaper.
For eksempel prises Det norske, Lundin, Enquest, Faroe og Premier, som alle har store reserver på sokkelen, til 11 dollar per fat i snitt.
- Vi ser at prisingen på både selskaper og eiendeler holder seg bra, og priser inn høyere oljepriser enn det vi ser i spotmarkedet i dag, sier Omdal til Dagens Næringsliv.
- Kjøpers marked
Utviklings- og feltdirektør Ivar Haaland i Tellus Petroleum er fornøyd med avtalen, og påpeker at sammenlignbare transaksjoner er gjort til høyere nivåer. Dog har oljeprisen også halvert seg det siste året.
- Vi har betalt en pris vi er fornøyd med, sier Haaland til DN.
Wintershall-andelene ble kjøpt i konkurranse med andre interessenter, og sørger for at Tellus blir en ny og større aktør på norsk sokkel. Som del av Sequa Petroleum vurderer selskapet nå flere andeler på sokkelen, ifølge Tellus-toppen.
- Det er mye mer et kjøpers marked nå enn på samme tid ifjor eller i første halvdel av 2014, sier feltdirektøren.
Milliondryss til gründerne
Transaksjonen er støttet av det nederlandske oljeselskapet Sequa Petroleum, som nå kjøper Tellus, som blir et datterselskap.
Oslo-baserte Tellus ble startet i 2012 av personer med bakgrunn fra blant annet Saga Petroleum med Barclays Natural Resource Investments som finansiell partner. Barclays får nå tilbakebetalt sitt konvertible lån til selskapet mens Tellus-gründerne får oppgjør i kontanter og Sequa-aksjer, som er notert på Amsterdam-børsen.
Totalt kan gründerne motta verdier på rundt 190 millioner kroner.
Tellus-eierne vil motta inntil fire millioner dollar i kontanter, omlag 32 millioner kroner, samt inntil 6 millioner aksjer, tilsvarende cirka 160 millioner kroner på dagens kurs, som vil være resultatbasert, ifølge Sequa.
Den norske virksomheten skal nå økes fra fem til 20 ansatte, opplyser Haaland.
- Vi vil bygge en organisasjon rundt dette og få på plass de nødvendige myndighetsgodkjennelser som ny aktør på norsk sokkel, sier han.
Lite likvid
Sequa er støttet av det nederlandske oppkjøpsfondet Sapinda, og har mange likhetstrekk med Tellus; blant annet tidligere Shell-ansatte. Sequa vil stille med egenkapital i transaksjonen, mens bankpartner foreløpig ikke er valgt, ifølge Haaland.
Sequa-aksjen er ikke omsatt Euronext-børsen i Amsterdam torsdag, og preges ellers av svak likviditet. Selskapets prises til 555 millioner euro, omlag 4,9 milliarder kroner, som er ned åtte prosent hittil i år.
Wintershall har brukt Lambert Energy Advisers som rådgivere i prosessen. Tellus har ikke hatt finansielle rådgivere, ifølge selskapet.
Les også:
Tatt på sengen av oljeprisen: - Vi visste ikke hvor den stoppet
Norges Bank kutter renten
- Har sin del av ansvaret for at ting har svekket seg så mye
1.500 må gå i oljeserviceselskap
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.