Etter mye om og men ble utbyggingsplanen for Dvalin-prosjektet i Norskehavet mandag levert inn til olje- og energiminister Tord Lien.
Gassprosjektet gikk tidligere under navnet Zidane, og har flere ganger blitt utsatt på grunn av bekymring rundt økonomien. Etter at den russiske oligarken Mikhail Fridman og hans Letter One i fjor kjøpte oljeselskapet DEA, har det blitt fart i sakene.
Nå har utbyggingsoperatør DEA klart å krympe utbyggingskostnaden med rundt 20 prosent til drøyt ti milliarder kroner.
- Dvalin er det største nye utbyggingsprosjektet på norsk sokkel i år – et prosjekt som vil skape store verdier for fellesskapet. Prosjektet viser at forbedringsarbeidet i industrien skaper lønnsomme utbygginger. Det er viktig fordi petroleumsnæringen vil fortsette å være Norges viktigste næring i mange tiår fremover, sier olje- og energiminister Tord Lien (FrP) i en pressemelding.
Kontroversiell
Fridman er en kontroversiell figur. I årevis har hans Alfa Group ligget i dragkamp med Telenor. Fridman er heller ikke velkommen i Storbritannia. Britiske myndigheter har nektet å godta at han kommer inn på britisk sokkel etter kjøpet av DEA. I Norge er han derimot velkommen, Telenor-krangelen til tross. DEA eier 40 prosent av Dvalin-feltet. Edison, OMV og Mærsk eier 20 prosent hver, men det er meningen at Petoro overtar OMVs andel.
– Dvalin er DEAs første utbygging som feltoperatør. Vi er stolte av at vi sammen med partnerne har funnet en utbyggingsmodell med bærekraftig økonomi selv i en tid med lave olje- og gasspriser, sier Hans Hermann Andreae, administrerende direktør i DEA Norge i en melding fra selskapet.
Ifølge DEA inneholder Dvalin 18,2 milliarder kubikkmeter gass og 0,4 millioner kubikkmeter kondensat. Undervannsutbyggingen skal knyttes til Heidrun, og gassen føres i det nye Polarled-røret til gasseksportanlegget på Nyhamna.
Følg markedene med DN Investor
Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.
Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.