Altafunnet er i hovedsak et oljefunn i den sørlige delen av Barentshavet og lilgger nær Gohta-funnet som ble gjort av Lundin for et drøyt år siden. Lundins konsernsjef Ashley Heppenstall omtaler Alta som et vesentlig oljefunn.
- Dette funnet er et annet postivt skritt for å få nok ressurser i øvre Loppa-området i Barentshavet til å utvikle infrastruktur til oljeproduksjon. Vi er svært oppløftet av dette funnet og potensialet i øvre Loppa hvor vi høyst sannsynnlig skal bore tre eller fire utforskningsbrønner i 2015.
Lundin opplyser at ressursene i Alta-funnet er estimert til 125 millioner to 400 millioner fat oljeekvivalenter og at selve oljefunnet antas å være på 85 millioner til 310 millioner fat råolje.
Dersom anslagene stemmer, kan dette funnet gå inn som et av de største på norsk sokkel siden årtusenskiftet. To av de største funnene siden år 2000 er til sammenligning Skrugard (2011) på 241 millioner fat oljeekvivalenter, mens Goliat-funnet (2000) anslås til 175 millioner fat oljeekvivalenter.
Lundin opplyser at undersøkelsene som har vært endel av prøveboringen har kartlagt havbunnen i området.
- Øvre Loppa er påvirket av Gulfstrømmen og er derfor isfri året rundt og er langt fra den sydligste enden av iskanten, opplyser Heppenstall.
Brønnene ligger 20 kilometer nordøst for Gohta-funnet og 160 kilometer fra den norske kystlinjen.
Med det siste funnet mener Lundin at risikoen på de gjenværende prospektene i lisensen er redusert. Neiden- og Børselv-prospektene er klare for boring og begge disse har potensial for å inneholde ytterligere ressurser, skriver selskapet.
Lundin Norge, som er operatør i området, har en 40 prosents andel av lisensen. De øvrige partnerne, RWE Dea Norge AS and Idemitsu Petroleum Norge AS har 30 prosent hver.
Etter den første timen med handel på Oslo Børs, er Lundin opp 7,0 prosent til 108,50 kroner.
Les også:
- Eiere av de dyrere Teslaene har fått panikk
Oljefondet kjøper to kontorbygg i München (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.