Prisen på nordsjøolje falt torsdag kveld til det laveste nivået på mer enn to år.
Førsteposisjonskontrakten, som blir brukt som referanse på prisen på nordsjøolje, falt til 96,72 dollar fatet før den snudde litt opp igjen torsdag kveld.
Vi må helt tilbake til juli 2012 for å finne forrige gang prisen var på et like lavt nivå.
Kuttet etterspørselsestimat
Torsdagens nedgang kom etter at det internasjonale energibyrået IEA kuttet prognosene for global oljeetterspørsel i år og neste år.
Ifølge byrået var det en «bemerkelsesverdig» opppbremsing i etterspørselsveksten i årets andre kvartal. Ifølge Bloomberg News førte oppbremsingen til at Saudi-Arabia, som er den største oljeprodusenten i oljekartellet Opec, kuttet eksporten til det laveste nivået på tre år.
- Opec ser ut til å allerede ha reagert på faren for tilbudsoverskudd. Likevel må det gjennomføres ytterligere kutt i Opec for å balansere markedet, skriver analytiker Carsten Fritsch i en oppdatering fra Commerzbank torsdag, ifølge Bloomberg News.
Kutter produksjon
Oljeanalytiker Thina Salvtedt i Nordea Markets er enig i den vurderingen. I en oppdatering til kundene torsdag kveld peker hun på at prisen på nordsjøolje har falt med rundt seks dollar fatet så langt i september.
- Oljemarkedet er oversvømt med olje, til en forandring, og lagrene er på vei opp, skriver Saltvedt i oppdateringen.
Saudi-Arabia har de siste årene økt sin produksjon for å kompensere for produksjonsbortfall fra Libya, Syria og Irak.
På grunn av tilbudsoverskuddet er kongedømmet nå i ferd med å kutte produksjonen for å stabilisere prisene rundt kartellets uoffisielle prismål på 100 dollar fatet, ifølge Saltvedt.
Økt tilbud
Markedsoversvømmelsen og prisnedgangen skyldes ifølge Nordea-analytikeren flere forhold:
- Libya økte sin oljeproduksjon til nesten 850.000 fat per dag i august fra rundt 350.000 fat per dag tidligere i sommer
- Produksjonen av skiferolje i USA fortsetter å øke i høyt tempo. Produksjonen har denne sommeren for første gang mer enn kompensert for produksjonsbortfallet som skyldes politisk ustabilitet i Midt-Østen og Nord-Afrika (MENA), ifølge Saltvedt.
- Oppgangen i risikopremien på grunn av økt turbulens i Ukraina og IS' fremrykning i Nord-Irak er blitt reversert. Ifølge Saltvedt skyldes dette at markedet er mindre bekymret for at kampene i Irak vil spre seg til de sørligste og mest oljerike regionene i Irak.
- Samtidig er vi på vei inn i en sesongmessig periode av året der oljeetterspørselen normalt svekkes.
- Ergo forventer vi ikke å se en bratt oppgang i oljeprisene med mindre uforutsette politiske hendelser fører til mer produksjonsbortfall, skriver Saltvedt.
Tror på litt over 100 dollar fatet
Lavere oljepris fører samtidig til mer press på oljeselskapene, som allerede strever med å kutte kostnader for å forbedre resultatmarginene.
- Dersom oljeprisen fortsetter å være under press for en lengre periode vil vi ikke bli overrasket om flere nye prosjekter vil bli utsatt, skriver Saltvedt.
- Vi forventer at oljeprisen vil stabilisere seg såvidt over 100-dollarsgrensen og etterhvert øke noe når kaldere temperaturer bidrar til å øke vinterforbruket, konkluderer Nordeas oljeanalytiker i oppdateringen.
Les også:
- Det lønner seg sjelden, men konsekvensene ved ikke å gjøre det kan bli katastrofale
- Større skjerm! Aaaaaahaha! Eh... vent litt...
- Gratis penger er en fin ting (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.