Oslo Børs steg tirsdag på en ny markert oppgang i oljeprisene. Statoil, DNB og Seadrill er de tre mest omsatte aksjene, og alle er med på å trekke børsen opp.

Brent 1. posisjon omsettes for 56,55 dollar per fat, opp 1,80 dollar fra sluttkursen mandag.

Analytiker Trond Omdal i Pareto Securities mener den fortsettende oljeprisoppgangen er en kombinasjon at etterdønningene fra den seneste riggtellingen i USA samt investeringskuttene i oljebransjen som har blitt kunngjort daglig den seneste tiden.

- Antallet rigger på flere viktige felter i USA, som Bakken og Eagle Ford, begynner nå å nærme seg et nivå hvor det ikke er nok boreaktivitet til at produksjonen vil kunne stige i andre halvår. Samtidig vil de store capex-kuttene påvirke oljebalansen, sier han til TDN Finans.

Ser fremdeles kjøpsmulighet

Omdal føler seg rimelig siker på at oljeprisen skal videre opp, om ikke i det aller korteste bildet.

- Vi venter jo at oljeprisene skal stige til 75 dollar fatet i andre halvår, og for dem som har samme syn som oss er det fortsatt en kjøpsmulighet både i olje og oljeaksjer, sier han.

Aksjestrateg Erik Roland i Nordea tror oljeprisoppgangen kan fortsette, men understreker det er vanskelig å si noe om hvor langt prisene kan stige.

Aksjestrateg Erik Roland.
Aksjestrateg Erik Roland. (Foto: Aleksander Nordahl)

Roland sier at handelen preges av «bunnfiske», som i kombinasjon med short-inndekning fører til den markante oppgangen de seneste dagene.

Han mener det nå er rimelig å gå ut fra at det er begrenset hvor mye mer oljeprisene kan stige i det korte bildet.

-Det fysiske markedet for olje er fortsatt svakt. Det er preget av overskuddstilbud, sier han.

Nordea-strategen legger til at produksjonsbegrensningene innen skiferolje i USA som antydes gjennom de seneste riggtellingene trolig ikke vil gi noen effekt i markedet før om flere måneder.

-Da er det sånn at markedet sannsynligvis kommer til å være mettet for olje, og prisen derfor ikke kommer til å ha noen særlig støtte, sier han.

Nordea ligger inne med et anslag for gjennomsnittlig oljepris på 62 dollar fatet i 2015, noe som dermed indikerer en oppgang fra dagens nivåer.

Kan ha sett bunnen

Roland minner imidlertid om at Statoils kontantstrøm fortsatt vil være solid negativ ved 62 dollar fatet. Dette gir et behov for å kutte i investeringene, slik som hele bransjen er i ferd med å gjøre, noe som rammer oljeserviceselskapene.

Oljeserviceindeksen i Oslo stiger fire prosent tirsdag.

- Hvis dette skal være en varig vending for oljeservice, må investorene akseptere å se fallende inntjening og ordrebøker fremover. Spørsmålet er om de bare vil sitte og se på det, konstaterer han.

- Det kan godt være man nå har sett bunnen i en rekke oljeserviceselskaper, men det også godt være at vi skal ned og touche bunnen igjen, legger han til.

Statoil stiger 4,8 prosent til 141,50 kroner, mens DNO og Det norske oljeselskap stiger henholdsvis 3,7 og 12,4 prosent.

Innen oljeservice og rigg, leder Seadrill an med oppgang på 10,2 prosent, mens Subsea 7 stiger 5,9 prosent.

Demper oppgangen

Yara International og Marine Harvest er de eneste aksjene blant de ti mest omsatte på Oslo Børs som faller. Yara faller 2,2 prosent, men MHG-nedgangen endte på 0,4 prosent.

Analytiker Daniel Johansson i Fondsfinans mener grunnen til at Yara-aksjen handles ned i dag primært henger sammen med at mange vil være i short-posisjon før Yaras kvartalsrapport neste uke.

I tillegg peker han på at aksjen har steget betydelig den seneste tiden på de lave gassprisene og den svake kronekursen, samtidig som det er mye risiko i ureamarkedet nå inn i 2015, og da særlig på tilbudssiden.

Ellers skriver Berenberg i en oppdatering mandag at det oppjusterer kursmålet på Yara fra 315 til 380 kroner, på lavere energikostnader og svekkelsen av kronen. Meglerhuset gjentar hold-anbefaling.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 2,14 prosent til 614,67 poeng, omsatt for 6,1 milliarder kroner.

Les også:

Stø kurs opp for oljen

Nå skal han jobbe med finanstoppene i Citi

Billigste euro på to måneder  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.