Statoil har hatt store forhåpninger til boring i såkalt presalt på dypt vann i Angola, og leide i fjor likegodt inn det svære boreskipet «Stena Carron» i tre og et halvt år på en dagrate på hele 612.000 dollar.

Nå, etter to tørre brønner og oljeprisfall, har selskapet fått kalde føtter. I går kansellerte Statoil likegodt hele den gjenværende delen av kontrakten, to og et halvt år. Det koster selskapet 350 millioner dollar – nær 2,4 milliarder kroner.

Ringte og spurte

- Det er helt vilt, sier aksjeanalytiker John A. Olaisen i ABG Sundal Collier.

Han mener det er oppsiktsvekkende at et selskap hyrer inn en rigg for tre og et halvt år i et brennhett marked tilsynelatende uten å ha klare planer for hva den skulle brukes til. Derfor ringte han i går til Statoils investorkontakt. 

- Jeg måtte ringe og spørre hva de egentlig hadde tenkt å bruke riggen til, sier Olaisen.

Svaret var at Statoil hadde håpet på suksess i Angola og at det skulle bety flere lete- og avgrensningsbrønner. I et notat skriver Olaisen at

Statoil i effekt gjorde hele bestillingen på spekulasjon. Han spør om selskapet nå kutter i «komplett panikk».

- Det er mangel på kapitaldisiplin. Først tar de inn en rigg på langtidskontrakt når markedet er som hetest, så tar de den ut når det ser som svartest ut.

John A. Olaisen, analytiker i ABG Sundal Collier.
John A. Olaisen, analytiker i ABG Sundal Collier.
 

Vanskelig å snu seg

Statoil-talsmann Knut Rostad forsvarer kanselleringen.

- Riggmarkedet har endret seg, og det har vist seg vanskelig å leie riggen videre til andre operatører. Etter en helhetsvurdering var kansellering det beste alternativet, sier han.

Fortsatt må Statoil likevel være med på flere dyre brønner i Angola.

-Vi har forpliktet oss til åtte brønner i fem blokker, to av dem opereres av Statoil, og er nå gjennomført. I tillegg er to andre brønner ferdige og en pågår. Det betyr at tre gjenstår. Operatørene Total og Repsol må svare for fremdriften av disse.

Les også:

Statoil tar pause etter skuffende Angola-satsning  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.