Avtagende produksjon, en halvering av oljeprisen og skyhøye kostnader har satt ekstra press på oljegigantene.
Fra å ha brukt penger over en lav sko, gjøres nå alt for å beskytte kontantstrømmen og for å innfri løftene om utbytte til aksjonærene.
- Det er det siste som kommer til å kollapse, sier oljeanalytiker Oddvar Bjørgan i Nordea Markets på et oljeseminar i regi av Rystad Energy i Oslo torsdag ettermiddag.
Ifølge ham sier «alle» oljeselskapene eksplisitt at utbytte er viktig.
Varsler kraftig lut
Grovt sett har oljeselskapene Shell, BP, Statoil, Eni, Total, Repsol, ExxonMobil, Chevron og Conoco havnet i denne situasjonen fordi selskapene har investert i mindre lønnsomme prosjekter mens kostnadene har eksplodert. Samtidig har oljeprisen halvert seg.
Nå varsler samtlige skarpere lut, der hovedtemaene er lavere investeringer, salg av eiendeler, kostnadskutt og leverandørpriskutt.
Bjørgan tror oljeselskapene vil øke eiendelssalget, tross i at de ikke får «rett» pris, og at det er fortsatt mye rom for å øke gjeldsopptaket.
Rask gjenopphenting, deretter flatt
På konferansen har analyseselskapet for første gang invitert en rekke fremstående oljeanalytikere til å se inn i glasskulen. Toppsjef Jarand Rystad vil blant ha svar på om et nytt kraftig oljeprisfall er nær forestående eller om man vil prisen over 75 dollar i løpet av året som kommer. Bjørgan avviser begge.
- Vi tror på en ganske rask gjenopphenting i 2015, deretter flatt, sier Bjørgan.
Nordea Markets har et anslag om en oljepris på 62 dollar fatet i snitt for i år, stigende til 75 dollar i snitt i 2016.
Han tror også markedsforventningene ligger for høyt når det gjelder selskapsinvesteringene, og ser en nedgang på 20 prosent i 2015 mot 2014, videre ned ti prosent i 2016 og uendret i 2017. Det er likevel en høy grad usikkerhet, påpeker Bjørgan.
- 2016 er helt åpent (wild card), det kan bli mye verre, sier han.
Vil se et betydelig fall
I 2018 kan man få en økning i investeringene igjen på fem prosent, stigende til ti prosent i 2019, mener Nordea-analytikeren.
- Brytningspunktet vil ligge et sted mellom 2017 og 2019, sier han.
Analytiker Teodor Sveen Nilsen i Swedbank tror også på et fall i investeringene på rundt 20 prosent i år målt mot fjoråret.
- I år vil vi trolig se et betydelig fall i investeringene, sier Sveen Nilsen.
Vil se mer fusjoner
Han tror også at produksjonstakten vil komme betydelig ned de kommende månedene, og har problemer med å se at oljeselskapene skal kunne levere på produksjonsløftene de har gitt.
- Kanskje vi vil se mer fusjoner og oppkjøp, sier han.
I likhet med sin kollega ser han ingen oljepriskollaps i det korte bildet. Swedbank-analytikeren anslår også en gjennomsnittlig oljepris på 75 dollar fatet i 2016, stigende gradvis fra 70 dollar i første kvartal neste år.
Les også:
- Markedet har gått inn i en «vente og se»-modus
Derfor er han sikker på at oljeprisbunnen er nådd
Vurderer eiendelssalg i Nordsjøen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.