Analytikere mener avtalen mellom Russland og Saudi-Arabia fjerner noe av nedsiderisikoen for oljeprisen, men at det ellers kom lite konkret frem fra møtet mellom landenes energiministre.

Saudi-Arabia og Russland kunngjorde mandag at de har hatt en møte som har brakt dem nærmere og at de har et felles langsiktig og kortsiktig syn.

De ble imidlertid ikke lagt frem noen konkrete tiltak, selv om Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih sa at hadde tatt et stort steg for å bringe oljemarkedet i balanse.

Ryktedrevet

Ryktene om en avtale sendte Brent-oljeprisen opp til opp til over 49 dollar fatet i forkant av pressekonferansen, noe som løftet Oslo Børs. De falt deretter markert tilbake etterpå.

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities tror uttalelsene fra de to oljeprodusentene tar vekk noe av nedsiderisikoen ved oljeprisen.

- Hver gang du ser at når oljen faller ned mot 45 dollar, så er Saudi ute og snakker opp oljeprisen. Det holder short-selgerne i sjakk, sier han til TDN Finans.

Han mener imidlertid det ellers var lite nytt som kom frem.

- Kortversjonen er at dette møtet ikke sier så mye, men det holder live i muligheten for en produksjonsfrys fra Opec akkurat når markedet har en sesongmessig dipp fordi oljeetterspørselen er lav, sier Omdal.

- Uklart

Analysesjef for råvarer, Bjarne Schieldrop, i SEB, mener det er litt uklart hva Saudi-Arabia og Russland faktisk sa under pressekonferansen.

- Saudi og Russland sier at de vil samarbeide for å unngå en katastrofe, men det er uklart hva de mener. Jeg tror dette først og fremst handler om at de prøve å unngå ekstreme utslag i oljeprisen, sier han til TDN Finans.

Han mener dermed også at uttalelsene fjerner noe av nedsiderisikoen på oljeprisen fremover.

Sjansen for at prisen kverner ned til 30 dollar og blir der, er nok mindre etter at dette. Det indikerer at både Russland og Saudi-Arabia er opptatt av å unngå en for lav pris, sier han.

- Hårfin balanse

Han tror samtidig partene er opptatt av å unngå at oljeprisen stiger altfor mye.

- Selv om de ønsker høyere oljepriser, er det en økende bekymring for at kuttene vi ser i oljenæringen på sikt skal føre til en for kraftig prisoppgang og dermed økt skiferproduksjon i USA. Det er en hårfin balanse her. Jeg tror at uttalelsene de kom med var ganske ulne fordi de ikke helt vet hvor det går selv heller, sier han.

Omdal åpner for at det kan komme noe konkret ut av International Energy Forum i Algerie i slutten av september, hvor Opec-landene og Russland igjen vil møtes.

- Saudi-Arabia har oppnådd ganske mye av det de ville oppnå de to siste årene. Oljeproduksjonen er nå fallende globalt til tross for Opec-produksjonen øker. Samtidig er Opec-produksjonen ventet å flate ut fremover uavhengig av hva som skjer ellers. Slik sett kan man se for seg at det kommer en eller annen avtale, sier han.

Tviler

Schieldrop har på sin side lite tro på et slik avtale, i hvert fall så tidlig som i september.

- Det er utenkelig at Iran, Nigeria eller Libya skal binde seg til å begrense produksjonen. Det er samtidig vanskelig å se for seg at Russland eller Saudi-Arabia skulle godkjenne å kutte sin produksjon for å gi plass til de andre landene, så en produksjonsfrysavtale er lite sannsynlig, sier han.

Les også: Shipping og rigg til topps på børsen

Les også: Russland lefler med produksjonsfrys: - Et spill for galleriet

- Desperasjon driver boligprisene videre opp

Clinton med klar ledelse over Trump ni uker før valget (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet med DN Investor

Se DNtv:
Glem nettbrettet - her er nettbordet
- Slik blir mobilspillene mer sosiale, sier DNs teknologijournalist Magnus Eidem. Han sjekker ut de nyeste teknotrendene på IFA i Berlin.
01:48
Publisert: