Markedet er veldig spent på hva som kan skje etter gårsdagens flystyrt i Øst-Ukraina og Israels bakkeinvasjon på Gazastripen, mener Thina Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea.

Oljeprisen har steget med fire dollar siden tirsdag.

- Den økte uroen i Ukraina og i Midøsten de siste dagene har helt klart bidratt til det. Markedet er veldig spent. Aller mest påvirkning har den stadig mer spente situasjonen mellom Russland og Ukraina, sier hun.

Tobjørn Kjus, oljeanalytiker i DNB Markets, sier at den siste utviklingen føyer seg i rekken av geopolitiske nyheter de siste årene som burde påvirke oljeprisen.

- Basert på den nyhetsstrømmen og de tapte fatene  av det som har skjedd i Libya, Iran, Syria og Jemen er det bemerkelsesverdig at oljeprisen er under 110 dollar per fat. Det er rettferdiggjort at oljeprisen har en risikopremie i seg på grunn av det som skjer, sier han.

Nye sanksjoner

Torsdag innførte USA sanksjoner mot energisektoren i Russland.

- Det er blodårene i den russiske økonomien og står for 70 prosent av Russlands eksportinntekter, sier Saltvedt.

Det er foreløpig ikke klart hva som skjedde da et Malaysia Airlines-fly styrtet i går, men markedet frykter at konflikten kan løftes til et enda høyere nivå.

- EU kan bli tvunget til å gjøre noe og innføre strengere sanksjoner mot Russland. Hva gjør Russland som svar på det? Vil det innføre en olje- og gassembargo? spør hun.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB.
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB. (Foto: Emil Weatherhead Breistein)

Det har ikke Kjus særlig tro på.

- Det har vært snakk om at Russland kan bruke oljen som et «våpen» i konflikten, men det tviler jeg på at kommer til å skje. Det er en tap-tap-situasjon for Europa og Russland som er så avhengig av hverandre, sier han.

- Derfor tror jeg ikke det blir innført noen oljeembargo mot Europa. Jeg tror heller ikke at Europa tør å innføre sanksjoner mot de russiske energiselskapene. Men i politikken kan man aldri vite, der kan ting bli personlig, og da kan utviklingen bli annerledes.

- Kritisk situasjon

Hvis Russland skulle skulle innføre en embargo tror Saltvedt at Europa vil  lide minst på gassiden.

- På gassiden så kan Norge, Nederland og Storbritannia øke produksjonen og veie opp for en eventuell embargo fra Russland. Dessuten har man store gasslagre etter en mild vinter. Nord-Europa vil derfor ikke ha de store problemene. Sør- og Mellom-Europa kan derimot få sore problemer, spesielt mot vinteren, sier hun.

- På oljesiden har man lite ekstra å gå på, spesielt når dette kommer i tillegg til det som skjer i Irak. Skulle Russland begynne eksportere mindre olje til Europa vil det være vanskelig å erstatte det. Det er en kritisk situasjon, egentlig.

Skiferrevolusjonen

Både Saltvedt og Kjus mener at den økte produksjonen av skiferolje i USA er årsaken til at oljeprisen ikke er høyere i dag.

- Uten den hadde oljeprisen vært veldig mye høyere. Den store økningen i oljeproduksjonen der har klart å veie opp for fallet ellers, sier Kjus.

- Det har ikke klart å veie opp for alle de tapte fatene på grunn av politisk uro. Hadde det ikke for den ville prisen vært godt oppe på 120-tallet per fat. Heldigvis har man klart å veie opp en del, hvis ikke hadde vi hatt en oljekrise, mener Saltvedt.

Les også på DN.no:

Tre grunner til at bankene kutter enda mer i boligrenten

Norges trangeste nåløye

Dette kreves for å komme inn på de mest populære studiene  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.