- La meg minne dere om hvordan verden så ut i august 2014. I slutten av den måneden kostet et fat olje fortsatt over 100 dollar. Donald Trump var programleder i en reality-serie. Og som en følge av den landbaserte oljeproduksjonen i USA, kostet det mer å leie en leilighet i Nord-Dakota enn i New York City. Å si at ting har endret på seg, er en underdrivelse.
Slik startet Statoils finansdirektør Hans Jakob Hegge innlegget sitt foran de 1500 deltakerne på Pareto Securities' årlige todagers olje- og offshorekonferanse på Holmenkollen Park Hotell i Oslo.
Populært møtested
Den såkalte Saga-hallen på det ærverdige hotellet er proppfull av konsernsjefer, finansdirektører, fondsforvaltere og større privatinvestorer
De samles her for å høre hva den internasjonale oljenæringen tenker om fremtiden og for å snakke sammen. Ifølge Pareto Securities-sjef Ole Henrik Bjørge er det booket inn over 700 møter som skal avholdes i løpet av onsdag og torsdag. Det var også hundrevis av møteforespørseler som måtte avvises.
Statoils finansdirektør Hegge er muligens én av de mest ettertraktede personene på konferansen. I løpet av den 20 minutter-lange presentasjonen skrøt Hegge av Statoils prestasjoner innen "forbedring og effektivisering", av andre typisk beskrevet som kostnadskutt.
Det delvis statseide norske oljeselskapet har de seneste årene tatt ganske omfattende grep for å posisjonere seg slik at selskapet er beredt til å utnytte situasjonen når oljeprisene stiger igjen. For det er ikke et spørsmål om hvorvidt prisene vil stige, men snarere når, har bransjen uttrykt stadig oftere den seneste tiden.
Les mer fra Pareto-konferansen:
- Det er nesten utrolig
Seadrill-sjefen: Tror riggratene har nådd bunnen
Historiske investeringskutt
Grepene Statoil har tatt, som inkluderer en betydelig nedbemanning, har blitt lagt merke til av aksjemarkedet. Flere store meglerhus har nylig oppgradert Statoil-aksjen til kjøpsanbefaling. Siden bunnen i januar har aksjen steget nesten 30 prosent.
- For første gang i historien har vi sett to år på rad med kutt i investeringene. 2017 kan bli det tredje på rad. Som et resultat av dette, vil betydelige mengder ny produksjon ikke bli satt i gang når det behøves. Naturlig produksjonsnedgang fra eksisterende felt på fem prosent, den lange utviklingstiden på nye felt og den stigende energietterspørselen understreker poenget: Oljeprisene vil stige igjen, sier Hegge.
Men selv om Statoil forventer høyere oljepriser i fremtiden, sier finansdirektøren at kostnadene ikke skal følge etter, oppover.
- Statoil har redusert kostnadene mer og raskere enn planlagt. I tillegg har vi radikalt omformet porteføljen vår av ikke-utviklede prosjekter, sier han.
Hegge viser til at gjennomsnittlig balansepris på Statoils ikke-utviklede prosjekter i 2013 var 70 dollar fatet, og at kun 29 prosent av porteføljen hadde en balansepris under 50 dollar fatet. Tre år senere er den gjennomsnittlige balanseprisen 41 dollar fatet, og hele 82 prosent av porteføljen har en balansepris under 50 dollar.
- Nå som vi har tilbakestilt kostnadsbasen står vi klar til å utnytte mulighetene som kommer når oljeprisene stiger igjen, sier han.
DN.no er tilstede på konferansen onsdag og torsdag- og kommer tilbake med mer.
Se DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.