En Statoil-ansatt fikk påspandert blant annet luksushotell, seiltur, vinsmaking og dyre restaurantbesøk av myndighetene i New Zealand før oljeselskapet halvannet år senere søkte og fikk tildelt letelisens utenfor landets kyst.
– Våre styrende dokumenter er klare på at vi skal betale for flyreiser og hotellopphold selv. Ved denne turen betalte myndighetene for vårt hotell, og det er ikke i tråd med vårt interne regleverk, sier informasjonssjef i Statoil, Knut Rostad.
Statoil var et av ni store oljeselskaper som i 2011 deltok på The New Zealand Oil & Gas Summit.
I løpet av fire dager skal elleve oljerepresentanter ha blitt påspandert blant annet tre netter på luksushotell, dyre restaurantbesøk på topprestauranter, VIP-billetter og bevertning på to Rugby-kamper, en seiltur fra Port Nicholson Yacht Club og vinsmaking til 37.500 kroner alene, ifølge newzealandiske medier.
Regningen på over 1,2 millioner kroner måtte skattebetalerne ta. Saken har skapt politisk debatt i landet.
Energiminister: Verdt det
Konferansen skal ha hatt som hensikt å tiltrekke seg utenlandske investeringer til landet.
– Regjeringspartiet virker å ha en bunnløs smørekasse for store oljeselskaper, sier medleder av partiet De grønne, Russel Norman, til avisen New Zealand Herald.
Energiminister Simon Bridges forsvarer på sin side pengebruken med at et av selskapene, nettopp norske Statoil, endte med å søke om og få tildelt letelisens.
Han kaller oljemessen "en investering", og viser til at New Zealand årlig innhenter over 4, 1 milliarder kroner i skatt og honorarer fra olje- og gassektoren som går til offentlig infrastruktur som skoler og sykehus.
Statoil: Skulle betalt selv
Statoils eget etiske regelverk slår fast at selskapet ikke skal ta imot betalinger for hotell ved reiser.
– I dette tilfellet ble det ikke fanget opp av systemet vårt. Vi må da se på hvorfor det ikke skjedde og sørge for at det ikke skjer igjen. Vi har en intern prosess på dette innad i Statoil nå, sier Knut Rostad.
- Hva med dyre restaurantbesøk, vinsmaking og seiltur som representanten også skal ha deltatt på?
- Dette var en del av et helhetlig program, som inneholdt et seminar som var veldig viktig for oss. Hvorvidt vi også skal delta på sosiale aktiviteter, blir en del blir en skjønnsmessig vurdering. Ved dette tilfellet så vi det som naturlig å delta på de sosiale aktivitene. Men hotellet skulle vi ha betalt selv, svarer han.
- Var konferansen en medvirkende grunn til at Statoil senere søkte om letelisens utenfor New Zealand?
- Når vi skal ta en beslutning om å investere flere titall millioner kroner i et nytt land, gjør vi først en omfattende analyse av geologi, politiske og regulatore forhold og teknologiske utfordringer, for å nevne noen. Et slikt besøk som dette var veldig verdifullt for oss i den kartleggingsfasen vi var i.
Statoil sier selv at det viktigste for selskapet var å delta på et heldags seminar hvor New Zealands geologi, skattesystem, tildelingssystem og juridiske rammeverk ble gjennomgått. Her hadde også andre oljeselskaper en presentasjon av sine erfaringer med å jobbe i landet.
Kun én av de fire dagene konferansen varte skal ha vært avsatt til faglig program. Statoil søkte ikke på tildelingsrunden av letelisenser som ble utlyst av New Zealands myndigheter rett etter konferansen, men halvannet år senere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.