Statoil har solgt sin eierandel på 15,5 prosent i produksjonsdelingsavtalen for Shah Deniz, 15,5 prosent andel i South Caucasus Pipeline Company (SCPC), 15,5 prosent andel i eierselskapet SCPC, og 12,4 prosent andel i Azerbaijan Gas Supply Company (AGSC) til det malaysiske olje- og gasselskapet Petronas, ifølge en melding mandag.
Transaksjonsverdien er 2,25 milliarder amerikanske dollar, tilsvarende omlag 14,6 millarder kroner.
- Statoil har skapt betydelig verdi ved å delta i utviklingen av dette feltet gjennom årene, og er fornøyd med å ha inngått denne avtalen med Petronas. Salget optimaliserer porteføljen vår og styrker vår finansielle fleksibilitet til å prioritere industriutvikling og verdiskapende vekst, sier Lars Christian Bacher, konserndirektør for Utvikling og produksjon internasjonalt i Statoil.
Statoils egenproduksjon fra Shah Deniz-feltet i andre kvartal 2014 var 38.000 fat oljeekvivalenter per dag.
- Etter salget satser vi videre på virksomheten vår i Aserbajdsjan, som fortsatt spiller en viktig rolle i Statoils internasjonale portefølje, sier Bacher.
Statoil venter å bokføre en milliard dollar i gevinst på transaksjonen, nærmere 6,5 milliarder kroner basert på dagens dollarkurs.
- Bokført gevinst etter forrige salg var rundt én milliard dollar. Den seneste transaksjonen vil gi en bokført gevinst på i overkant av én milliard dollar, sier informasjonssjef Knut Rostad i Statoil til TDN Finans mandag.
Salget reduserer samtidig Statoils fremtidige investeringsforpliktelser med nærmere 28 milliarder kroner.
Transaksjonen forventes å bli fullført i begynnelsen av 2015, med forbehold for myndighetsgodkjennelse, fremgår det.
BP er operatør for Shah Deniz-feltet (28,8 prosent). De andre partnerne er TPAO (19 prosent), SOCAR (16,7 prosent), Lukoil (10 prosent), og Nico (10 prosent).
Med dagens transaksjon har Satoil solgt unna for over 140 milliarder kroner de tre siste årene. Dette er også i tråd med selskapets strategi om å optimalisere porteføljen, som varslet ved flere anledninger.
"Porteføljeoptimaliseringen vil fortsette å øke selskapets finansielle styrke og fleksibilitet til å levere på strategien vår for verdiskapende vekst", heter det i dagens melding.
Avtakende oljeproduksjon, svakere oljepris og galopperende kostnader har satt oljeselskapenes kontantstrøm under press. Det har igjen sådd tvil om de ulike selskapenes utbytteevne i årene som kommer.
Senest på Paretos oljekonferanse i Oslo i forrige måned varslet Statoil om hardere lut for å redusere kostnadene og oppfordret til samarbeid.
Les mer: - Det er tid for å brette opp skjorteermene og begynne å jobbe
Analytiker Trond Omdal i Pareto påpekte at Statoil selv guider på å øke gjelden 20 prosent ved utgangen av året for å verne om avkastningen til aksjonærene.
- De tjener ikke penger, og de må jo selge eiendeler og øke gjelden for å levere den utbytteveksten. Prosjekter som er lønnsomme, fra 80 til 90 dollar, noen av dem vil falle ut. Det gjelder både onshore USA og de dyreste dypvannsprosjektene, sa analytikeren til DN da.
Les nylige oljesaker fra DN:
- Vi har gått fra tomme oljekamre til at det flyter over
Rapport: Oljeblemmer like kostbart som ferjefri E39
- Dette minner mer om seigpining
Oljeprisen under 90 dollar
Her ryker 5500 oljejobber
Vil kutte 500 offshore-ansatte
- Det er to mulige utfall av dette
Les også på DN.no i dag:
Asia i dag: Julenissen redder kinesisk handel
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.