Oljeselskapenes lønnsomhet har falt drastisk gjennom flere år med kostnadsøkninger. Det har ikke hjulpet at myndighetene i mange land samtidig har økt skattene og begrenset adgangen til å delta.
Nå er den siste trenden i ferd med å bli reversert. Både Argentina, Mexico, Iran og Alaska planlegger å gi oljeselskapene bedre betingelser fremover, i konkurranse om investeringskapitalen.
- Norge kan bli en del av den konkurransen de neste 5-10 årene, sier DNBs oljeanalytiker Thorbjørn Kjus.
DN snakker med ham etter at han tirsdag holdt innlegg på en større riggkonferanse i regi av Norsk petroleumsforening i Oslo. Hele bransjen er bekymret for oppbremsningen i oljeinvesteringene.
Eksemplet Johan Castberg
Det er særlig olje- og gassprosjekter i Barentshavet, langt fra eksisterende infrastruktur, som fortoner seg lite lønnsomme for oljeselskapene nå.
Kjus mener Statoils Johan Castberg-oljefunn er et godt eksempel. Prosjektet er blitt lagt på is i et par år fordi det er avhengig av en oljepris på opp i 80 dollar for å gå i null.
Kjus mener norske myndigheter til slutt vil være interessert i å jenke på skattebetingelsene. Alternativet er nemlig at prosjektet ikke blir bygget ut. Da får myndighetene ingenting. En viss ettergivenhet er å foretrekke.
- Det er samfunnsøkonomisk sunn fornuft, sier Kjus til DN.
Oljeselskapene har definitivt startet lobbykjøret for bedre skattebetingelser. Statoil har foreslått at regjeringen innfører en skatterabatt for spesielt krevende utbygginger som Johan Castberg.
Myndighetene nøler. Overfor DN argumenterte nylig statssekretær Jørgen Næsje i Finansdepartementet for at skattesystemet bør være langsiktig og stabilt, og ikke endres hyppig som på britisk sokkel.
Oljeprisen faller
Likevel er myndighetene under press. Det er ikke uten grunn at oljeselskapenes er lunkne til å investere. Oljeprisen faller. Prisen på nordsjøolje er nå under hundre dollar fatet. Til sammenligning trodde Kjus for et par år siden at prisen skulle opp i 150 dollar i midten av tiåret.
Det er skiferoljen i USA som har endret bildet totalt. Skiferoljeproduksjonen i USA har nemlig brått kommet opp i 3,5 millioner fat til dagen. Produksjonen er blitt stadig mer effektiv, og skiferoljefeltene tåler nå trolig oljepriser ned i 70-90 dollar fatet og fortsatt være lønnsomme. Dermed tror Kjus på videre oljeprisfall til neste år. Kjus tror heller ikke at Opec eller Saudi-Arabia vil anstrenge seg for å stoppe fallet.
Les også:
Fredriksen med storkjøp i Seadrill
Trøim om forholdet til Fredriksen: - Det er jo naturlig at vi fremdeles har kontakt
- Det vil ikke ta mange årene før denne aksjen ser nokså billig ut
Nå er han Kinas rikeste person (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.