Det anerkjente energianalysebyrået Wood Mackenzie, som blant annet er kjent for sine vurderinger av ressursene på norsk sokkel, konstaterer imidlertid at alle er opptatt av den russiske gasseksporten gjennom Ukraina.
"Den største ukontrollerte risikoen er kaldt vær. Under normale værforhold vil høyere gassetterspørsel gi høyere priser i nordvest-Europa på tampen av vinteren. De vedvarende lave oljeprisene gir nedsiderisiko for gassprisene. Men den høyeste oppsiderisikoen for prisene er en kald vinter i Europa og Asia", skriver byrået i en melding.
Kald vinter kan skape utfordringer
Selv om gasslagrene er høye nå på begynnelsen av vinteren, og er nok til å dekke behovet under en kald europeiske vinter, vil de ikke strekke til dersom vinteren også i Asia blir kald.
Les også:
Gassunion truer Norge
Les også:
«Det blir mindre eksport fra Norge til Russland»
-Mesteparten av tilleggsetterspørselen vil måtte dekkes av LNG fra Europa. (..) Dette har potensial til å gjøre det løse stillehavsmarkedet til det strammeste vi har sett noen gang. Med foksende regassifiseringskapasitet i nord-Kina som støtter høyere LNG-etterspørsel i ASia, er dette nå en større fare - som ytterligere eksponerer det europeiske markedet, sier analysesjef for gass Noel Tomnay i Wood MacKenzie.
En "perfekt storm" av kaldt vær i Asia og Europa - samt brudd i eksporten fra Ukraina og begrenset globalt LNG-tilbud, "kan bety at noe av etterspørselen ikke vil bli møtt", ifølge byrået.
Venter høyere etterspørsel
Wood Mackenzie tror etterspørselen etter gass i nordvest-Europa blir 16,5 milliarder kubikkmeter høyere nå til vinteren enn vinteren 2013/2014, som følge av mer normale temperaturer og Ukrainas behov for gass. Gassen skal gå til Ukraina ved å reversere trafikken gjennom rørledningene fra Ukraina.
"Det vil kreve over snittet trekk fra gasslagrene eller en økt avhengighet av russisk gass for å dekke denne ventede etterspørselsøkningen. Som et resultat av det vil trolig spotprisene på gass på slutten av vinteren være høyere enn i fjor, betinget av oljeprisen", skriver byrået.
Wood MacKenzie påpeker at en del europeiske land ikke har alternativer til russisk gass, og tror høyere priser kan gi større svingninger med "prishopp og behov for tiltak for å styre etterspørselen".
Les også:
Gassforhandlinger tas opp igjen torsdag
EU spår lavere vekst i Russland (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.