"Oljeprisen kommer kraftig tilbake, norsk olje er klima- og kostnadsmessig konkurransekraftig til 2060 og etterspørselene kommer tilbake for fullt også internasjonalt der norske klynger allerede er ledende"
Oljerådgiver og analytiker Jarand Rystad i Rystad Energy begynner med de gode nyhetene på et energiseminar i regi av Dagens Næringsliv på Ullevål Business Center onsdag. Men lik landskampene i samme arena, er tidlig scoring ingen garanti for seier.
- 50 dollar er ikke levedyktig, heller ikke 70 dollar. Vi klarer oss i 2017, men ikke fra 2018 og utover, sier Rystad.
Hard og brutal smell
Oljeprisen har det siste året kollapset som følge av tre sjokk;
- Skiferoljeproduksjonen i USA har vært langt større enn forventet
- Etterspørselen har vært svakere, spesielt i Europa, kombinert med volumkrig iscenesatt av Saudi-Arabia
- Det har vært flere negative nyheter nå i høst; mer olje fra Saudi-Arabia, Irak og Russland, og ventet produksjon fra Iran
- Dette kom på toppen av allerede kjente kutt i markedet, det er derfor smellen har vært så hard og brutal, sier Rystad.
Følg oljeprisen på DNs Børs- og markedssider
Ingen fikk det med seg
Oljeanalytikeren har hundre ansatte i sving som daglig oppdaterer den etterhvert anerkjente modellen for bevegelsene oljemarkedet. I juni ifjor tilsa den at det gikk mot en massiv overkapasitet i oljemarkedet. Rystad anslo den til 800.000 fat.
- Det fikk ikke mye oppmerksommhet, ingen fikk med seg at dette skulle være riktig eller at det skulle være så alvorlig, sier rådgiveren.
Langt bedre skiferoljeproduksjon i USA ga produksjon på seks millioner fat dagen, en million over estimtatet. I 2020 er utsiktene at USA kan produsere 11 millioner fat per dag. Dette skjønner også Saudi-Arabia, som nå pøser olje ut i markedet, mener Rystad.
- Grunnen er at hver enkelt brønn produserer mer, og hver rigg har flere brønner, sier han.
Har økt antall rigger
Saudi-Arabia som motsvar økt antall rigger med 50 prosent. Men dette gjøres også av politiske grunner for å holde oljeprisen nede slik at erkefienden Iran skal holdes nede, i det landet nå er på vei tilbake i varmen i vesten, mener Rystad.
- De har alle grunner til å holde oljeprisen nede inntil videre, sier analytikeren.
Samtidig frykter analytikeren at svakere økonomisk vekst i verdensøkonomien (målt ved bnp), drevet av Russland, Brasil og Kina, skal legge en demper på etterspørselen fremover. Rysland anslår overtilbudet til to millioner fat.
- Dette gjør at vi oversvømmes av olje, sier han.
Kuttet alt som går an å kutte
Bremsene ble satt på i oljemarkedet allerede for halvannet år siden. Resultatet er den største nedgangen i de globale oljeinvesteringene noensinne, også i reelle tall. Bare i år vil bortfallet være på 250 milliarder dollar, til omlag 600 milliarder dollar. Dette vil øke til neste år, påpeker Rystad.
- Man har kuttet ned på alt som man kan kutte ned på, sier han.
De største oljeserviceselskapene har nedbemannet fra 700.000 ansatte til 500.000, som "enkelt" har latt seg gjøre gjennom styrevedtak. Like enkelt vil det ikke være å erstatte den kompetansen i det markedet snur opp igjen, advarer konsulenten.
- Her står vi i fare for at det vil bli for lite kapasitet (på kompentanse) ved neste oppsving, sier Rystad.
Må opp igjen
Han mener oljeprisen må kraftig opp igjen fra 2017, eventuelt utsatt 12-18 måneder dersom man får en Asia-krise lik den i 1998/99. Samtidig kan arbeidsledigheten i USA være nær bunnen, og på vei opp igjen vil det kunne hemme utviklingen. Rystad tror imidlertid på en oljeprisboom i 2019 og 2020, med en oljepris på 113 dollar fatet i 2019.
- Nedgangen vil snu til en rekyl i markedet, sier han
Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets er imidlertid ikke like optimistisk på vegne av AS Norge.
Han ser et langsiktig oljepris på 60-80 dollar i 2017, og mener lønnsveksten i lys av en historisk høy oljepris de siste 10-15 årene gjør at Norge taper i konkurransen.
- Hvis du får rett, så tar i hvert fall vi veldig feil, sier Dørum i det Rystad går av scenen.
Brattere enn man så for seg
DNB-økonomen mener lønnsveksten i Norge må bli mer lik landene vi konkurrerer med, og frykter moderat vekst i norsk økonomi fremover. Han deler Regjeringens oljeprissyn på 70 dollar fatet, og at olje- og gassproduksjonen toppet seg for ti år siden.
- I vår verden er den første delen av nedturen blitt brattere enn det man så for seg, sier Dørum.
Han viser til at oljeinvesteringene på sokkelen har falt med 12 prosent. DNB anslår et samlet fall fra 2014 til 2018 på 31 prosent, tilsvarende 63 milliarder kroner.
- Den veldig hyggelige reisen vi har hatt i 10-15 år, den er nå over, sier sjeføkonomen.
Les også: Oljeprisen igjen over 50 dollar
Han spådde oljeprisnedturen. Nå tror han på oljeprisoppgang
For et drøyt tiår siden var dette landet «europas syke mann»
Se også DNtv: Telenor-saken på 5 minutter:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.