Årets første kvartalsresultat viste et underskudd på 35,4 milliarder kroner for oljeselskapet Statoil. Konsernsjef Eldar Sætre presenterte med det selskapets laveste kvartalsresultat siden finanskrisen i 2009.
Smellen kommer etter at oljeselskapet må ta betydelige nedskrivinger på 46,1 milliarder kroner. Fallet i olje- og gasspriser har i mange tilfeller gjort eiendeler verdiløse målt til dagens markedsverdi.
Statoil-sjefen nevner flere områder selskapet nå arbeider på for å tilpasse seg fremtidens oljebransje:
- Gjøre indre effektivisering og justering av effektivitet
- Øke robusthet i porteføljen
- Forenkle løsninger
- Diskutere effektivisering med leverandører
- Arbeidet vi holder på med er fundamentalt. Det dreier seg om å endre, forenkle og stabilisere arbeidsprosessene. Vi må stramme opp og si nei til ting vi tidligere ville sagt ja til, sier Sætre.
Han ønsker ikke å utdype nærmere hva selskapet nå sier «nei» til, men understreker at den viktigste jobben gjøres internt i selskapet.
Konserndirektør for økonomi og finans, Torgrim Reitan, sier imidlertid at selskapet skal stille seg spørsmål rundt kompleksiteten.
- Vi må spørre oss om «hva er godt nok». Noen ganger er det veldig fornuftig med enklere og standardiserte løsninger. Det er det god økonomi i.
Vil ha økt aktivitet
Statoil sitter på prosjekter som i dagens marked ikke vil være lønnsomme. Det er dette Sætre nå håper å endre med effektiviseringen.
- Utgangspunktet er at denne skal lede til mer aktivitet og lønnsomhet. Flere prosjekter vi i dag ser på som så marginale at de med dagens priser ikke vil bli satt i gang, forklarer han.
- Vi må legge til grunn at vi må bli mer effektive enn vi har vært. Det betyr også mindre bruk av ressurser.
- Så dere vil ha høyere aktivitet, men færre ansatte?
- Ja, en mer effektiv organisasjon og mindre bruk av ressurser knyttet til hver enkelt av de oppgavene.
Ny tid
Statoil gransker nå sine 12.000 ingerniører, og vil i løpet av neste måned legge frem et kuttforslag.
Flere oljerelaterte bedrifter har varslet betydelige kutt blant sine ansatte. Baker Hughes sier opp 3500, og er nå oppe i et totalt antall oppsigelser på 10.500 personer.
I Norge må blant annet 100 ansatte i oljegiganten Shell gå. Onsdag denne uken varslet også National Oilwell Varco kutt i sin norske stab.
Sætre sier til DN at han ikke har reflektert over hvordan summen av oljesektorens oppsigelser vil slå ut i det totale arbeidsmarkedet, men mener vi er gått inn i en ny tid.
Han ønsker nå «å finne et nytt nivå som kan bli mer robust og permanent».
- Vi er i en omstillingsperiode, da går aktivitetsnivået noe ned. Utgangspunktet er at omstillingen skal lede til mer aktivitet og lønnsomhet, slik at vi kan opprettholde aktiviteten på norsk sokkel i mange år fremover.
Reitan mener bransjen har vært gjennom «sitt livs tiår».
- Vi er del av en syklisk industri hvor ting går opp og ned. Vi har sterk tro på fremtiden, og ser en lang og trygg fremtid for norsk sokkel. Dette er en attraktiv bransje på lang sikt. Justeringen som skjer nå vil føre til en mer effektiv bransje som er enda mer lønnsom, mener han.
Les også: Venter enda større nedskrivninger
Statoil leverer milliardunderskudd(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.