Kjell Inge Røkke-kontrollerte Det norske oljeselskap og det britiske oljeselskapet BP fusjonerer, melder Det norske oljeselskap fredag morgen.

Fusjoneringen skjer ved at Det norske oljeselskap kjøper BP Norge. Selskapet får navnet Aker BP.

- Vi er svært stolte av at BP har valgt å samarbeide med Aker. Dette vil gjøre Det norske til et ledende uavhengig offshore E&P-selskap, sier styreleder Kjell Inge Røkke i Aker i meldingen fra selskapet.

Det norske skriver i en melding fredag morgen at transaksjonen gir styrket drift, større kostnadseffektivitet og økt vekstpotensial, slik at selskapet kan betale utbytte.

10,8 mrd.

Det norske vil betale totalt 10,8 milliarder kroner for BP Norge.

Dette inkluderer et skattemessig fremførbart underskudd på 2,2 milliarder kroner og en netto kontantbeholdning på 1,5 milliarder kroner.

Aker-systemet til Kjell Inge Røkke, som i dag eier 50 prosent av Det norske, kjøper deretter 33,8 millioner av aksjene BP mottar i oppgjør for 2,7 milliarder kroner for å oppnå den ønskede eierstrukturen.

- Betydelig mulighet

Etter dette vil Aker være største eier av Aker BP med 40 prosent, mens BP og de øvrige Det norske-aksjonærene eier 30 prosent hver.

- Norsk sokkel er en betydelig mulighet fremover, og vi ser frem til å jobbe med Aker for å frigjøre den langsiktige verdien på selskapet gjennom vekst og effektiv drift, sier BP-konsernsjef Bob Dudley i en melding.

 BP har intensjon om å opprettholde eierandelen i Aker BP i lang tid, påpeker TDN Finans.

- Det er absolutt ingen intensjon om å redusere vår aksjeandel. Vi trenger ingen lockup, tillitsnivået er høyt, sier Dudley.

Det norske oljeselskap melder samtidig at det nye selskapet er klar for å gjøre betydelige kostnadskutt.

Dobler

Det sammenslåtte selskapet vil ha en portefølje på totalt 97 lisenser på norsk sokkel, der de er operatør på 46 av dem.

Totalt har selskapet reserver, såkalte P50-oljereserver, på 723 millioner fat.

Dagsproduksjon blir på totalt rundt 122.000 fat per dag. Dette er mer enn dobbelt så mye som Det norske hadde alene i fjor.

Styrker balansen

Sammenslåingen vil gjøre balansen i Det norske mye sterkere og vil redusere netto rentebærende gjeld per fat oljeekvivalent med mer enn en tredjedel.

Det sammenslåtte selskapet har også mål om å starte med kvartalsvise utbytter fra fjerde kvartal 2016, forutsatt at kreditorene godkjenner det.

- Vi har ført en tett dialog med Folketrygdfondet, Det norskes nest største aksjonær, som støtter transaksjonen, sier Aker-konsernsjef og Det norske-styreleder Øyvind Eriksen i en kommentar.

Folketrygdfondet eier rundt seks prosent av aksjene i Det norske.

Stor nyhet

Nyheten om sammenslåingen vekker oppsikt i analytikermiljøet.

- Det blir et spennende selskap med eierandeler i mange felt, sier Fearnley Securities-analytiker Bruce Diesen til DN.

- Dette er litt overraskende. Aksjen har vært veldig sterk så det har vært noe spekulasjon om at noe kunne skje. Man kunne kanskje tenkt at noen ville kjøpe Det norske oljeselskap, men ikke fusjonere. Det er det som gjør denne avtalen overraskende, sier han.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Asia i dag: Solenergi truer millioner av arbeidsplasser  

Reiseplaner? Sjekk de ekstreme unntakene hvor valutaene er blitt betydelig billigere for nordmenn.

– Største fiaskoen i nordisk hotellhistorie dnPlus  (DN+)

- Se DNtv:

Det Norske kjøper BP norge for 10,8 milliarder
01:14
Publisert:

Vil en britisk utmelding av EU bety slutten for City of London som globalt finanssentrum?
DN dro til City for å spørre de som jobber der.
02:21
Publisert:

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.