DEA, som eies av den russiske oligarken Mikhail Fridman, har i dag inngått avtale om kjøp av E.ONs norske virksomhet for 1,6 milliarder dollar.

Det understrekes at transaksjonen er første steg i DEAs nye vekststrategi, og at selskapet planlegger ytterligere kjøp på norsk sokkel.

Det fremgår av en melding fra DEA onsdag.

- Det vellykkede salget av E&P-virksomheten i Norge er en milepæltransaksjon for sektoren, sier E.ONs finansdirektør Michael Sen i en kommentar.

E.ON understreker at salget er et viktig steg for selskapet, som la virksomhetene i Nordsjøen under «strategisk vurdering» i november 2014.

Det ble i sommer rapportert i internasjonale medier at E.ON ønsket å selge virksomhetene både i Nordsjøen og i Algerie.

Vil satse

DEA er tydelig på selskapet vil satse på norsk sokkel.

Kjøpet innebærer at selskapet øker sin produksjon i Norge med rundt 45.000 fat oljeekvivalenter gjennom andeler i tre produserende felt:

Skarv (28,1 prosent), Njord (30 prosent) og Hyme (17,5 prosent), til totalt 75.000 fat per dag.

«Dette oppkjøpet er første steg i DEAs nye vekststrategi. DEA har tilgang til betydelige finansielle ressurser, og jeg forventer at DEA vil gjøre ytterligere investeringer på norske sokkel», sier DEAs styreleder Lord Browne i en kommentar.

Overtar prosjekter

Porteføljen er balansert mellom olje og gass og inneholder eierandeler i prospekter, samt funn og felt i alle faser av verdikjeden.

Som en del av avtalen, overtar DEA også andeler i andre utviklingsprosjekter og funn, deriblant Snilehorn, Snadd og Fogelberg, samt en bred portefølje av letelisenser på norsk sokkel.

«Kjøpet gir videre tilgang til ytterligere vekstmuligheter gjennom letevirksomhet og utvikling av eksisterende funn», heter det.

I samtaler

Financial Times skrev i forrige uke at Mikhail Fridmans LetterOne Group, som eier DEA, var samtaler om kjøp av eiendelene. Ifølge avisen, som hadde snakket med analytikere, var det snakk om en transaksjon verdsatt i nærheten av 1,2 milliarder dollar.

E.ON har blant annet eiendeler i BP-opererte Skarv og Statoil-opererte Njord.

Det presiseres at E.ONs britiske virksomhet forblir under «strategisk vurdering».

Krever samtykke

Olje- og energiminister Tord Lien sier departementet er kjent med at Dea har inngått en kjøpsavtale som omfatter alle aksjene i E. ON E & P Norge AS.

– Selskapsoppkjøpet krever samtykke fra departementet. En søknad om slikt samtykke vil bli behandlet på vanlig måte. De restriktive tiltakene gjelder virksomhet i Russland. At internasjonale selskaper ønsker å satse på norsk sokkel er bra, sier Lien.

 

Les også: I dette landet tar de fridager fra oljeansatte

Oljeprisen under 50 dollar

- Vi må unngå at folk tar opp for mye lån og havner i gjeldsfella

 

Se også:

Slik fungerer Apple Watch:

Slik fungerer Apple Watch
En kort gjennomgang av noen funksjoner.
02:57
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.