På London Stock Exchange er pressekonferansen akkurat over. Foran snart tomme benkerader står Shell-sjef Ben van Beurden og småprater om sin kjappe overtagelsesmanøver.

Oljegiganten annonserte onsdag morgen et bud som priser britiske BG Group til 564 milliarder kroner, bifalt av BGs styre og ledelse.

Budet innebærer en premie på 52 prosent over sluttkursen tirsdag. Nyheten førte onsdag morgen til en oppgang på 42 prosent i BG-kursen, mens Shell-kursen falt med fire prosent. Bare én sentral spiller glimrer med sitt fravær under presse­møtet i London: BGs ferske toppsjef Helge Lund.

Bare én nyhet er kommet frem vedrørende Lund. Han kommer ikke til å fortsette i det sammenslåtte selskapet.

Til DN forsikrer Shell-sjef van Beurden om at Lunds fravær er helt udramatisk. Han har ikke forsøkt å utmanøvrere Lund. Tvert om ventet han til Lund var på plass før han kom med sitt oppkjøpstilbud til BGs styreleder 15. mars. Lund startet som toppsjef i BG Group 9. februar i år.

– Vi ønsket også å bli oppfattet som at vi gjorde dette på riktig måte, sier van Beurden.

– Slik at dere ikke utnyttet en situasjon der BG var uten fast toppsjef?

– Akkurat. Men vi jobbet etter vårt eget tidsskjema. På et tidspunkt har du gjort arbeidet du må gjøre for å verdsette selskapet, og tenkt gjennom scenarioer for hva som skjer etter den første kontakten. Du kan ikke bare da si at du putter det på hyllen og vente til det perfekte tidspunktet, sier van Beurden.

Styrelederen, finske Jorma Ollila, står like ved. Han sier Shell har kikket på BG siden han begynte i styret for ni år siden.

– Shell var ikke klare da. Det tok lang tid før vi var klar. Dette har også med pris-/inntjeningsratioer å gjøre, sier Ollila.

BG-aksjen har vært utbombet det siste året som følge av olje­priskollapsen.

Shell-sjef Ben van Beurden (til venstre) annonserte oppkjøpet sammen med BG-styreleder Andrew Gould i London onsdag.  Foto: Laura Lean, AFP/NTB Scanpix
Shell-sjef Ben van Beurden (til venstre) annonserte oppkjøpet sammen med BG-styreleder Andrew Gould i London onsdag. Foto: Laura Lean, AFP/NTB Scanpix (Foto: Afp)

Lovpriser kjøpet

Dagens Næringsliv tok toget til lille mursteinskledte Reading onsdag, men lyktes ikke i å få møte Lund ved BGs hovedkontor, eller i få telefonkommentarer før avisen gikk i trykken. Han har gitt minimalt med pressekommentarer siden tiltredelsen i begynnelsen av februar.

I tilbudsdokumentet fra Shell uttaler i alle fall Lund seg positivt om oppkjøpet, som vil øke Shells reservebase med 25 prosent og produksjonen med 20 prosent.

– Tilbudet fra Shell gir attraktiv avkastning for aksjonærene og har sterk strategisk logikk, sier Lund i dokumentet.

Han lover å bli sittende som sjef til transaksjonen er i boks, trolig tidlig i 2016.

– Transaksjonen vil ta tid å fullføre, og i den tiden vil mitt team og jeg forplikte oss til å jobbe for BG og våre aksjonærer, og til å levere trygt på vår forretningsplan for 2015, heter det videre fra mannen som gikk av etter ti år som Statoil-sjef i oktober.

Etterlyst

Ikke desto mindre var Helge Lund en etterlyst mann i London onsdag. Mange av de britiske journalistene spurte om ikke Lunds fravær var spesielt, ettersom både Shells styreleder og toppsjef og BGs styreleder var tilstede. Det har vært adskillig kontrovers i Storbritannia rundt Lunds utnevnelse i BG, ettersom han ble tildelt en kompensasjonspakke som kunne gi ham nærmere en milliard kroner på fem år. BG-styreleder Andrew Gould gjentok gang på gang at Lund var på hovedkontoret i Reading utenfor London for å ta seg av internkommunikasjonen i selskapet.

Det er kun praktiske årsaker til Helge Lunds fravær, ifølge Gould:

– Det tar to timer å komme seg med bil fra Reading og hit. Og jernbanen? Har du hørt om alle arbeidene på Reading stasjon?

Når Dagens Næringsliv spør Gould om hvor mye Lund kan komme til å tjene på sitt kjappe intermesso i BG Group, svarer han bare at det vil bli klart på transaksjonstidspunktet.

– Derfor kan ikke kompensasjonskomiteen spekulere på hvor mange aksjer han kan løse inn eller hva verdien av aksjene vil være på det tidspunktet.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.