Mandag kommer statsminister Erna Solberg til Stavanger og oljemessen. Der treffer hun en industri i krise. Oljeprisen er halvert og titusenvis av arbeidsplasser er radert bort siden forrige messe i 2014. Fra Vestlandet ropes det om krisehjelp.
– Vi forventer fortsatt fall i investeringer neste år, som så vil flate ut fremover. Det skyldes Sverdrup. Så er spørsmålet om vi finner nok prosjekter etter den tiden. Det er det usikkerhet knyttet til, sier Solberg når DN møter henne på Statsministerens kontor i Oslo.
Men tross krise, minner Solberg om at få bransjer kan konkurrere med oljenæringen.
– Jeg pleier å si at blant de næringene som er lovlige, er dette den mest verdiskapende, sier hun.
Derfor er det et optimistisk budskap hun vil gå på talerstolen med i Stavanger mandag formiddag.
– Det er at det er veldig gode håp for denne næringen fremover. At dette er en viktig næring i lang tid fremover, selv om vi snakker om omstilling og endringer. Vi skal hjelpe til at slik at de har areal til utvikling, sier Solberg.
Kommer Statoil i møte
De siste månedene har Statoil og oljeindustrien presset ytterligere på for å åpne Lofoten og Vesterålen. Det skaper politisk strid slik det har vært flere ganger før om områdene. I tillegg vil flere miljøvernere ha omkamp om Barentshavet, hvor oljeselskapene nylig fikk tildelt leteareal under 23. konsesjonsrunde.
– Det er en tidsfaktor her. I 2022 til 2025, når vi har bygd ut Johan Sverdrup, Johan Castberg og Snorre 2040, er mye gjort, sa konsernsjef Eldar Sætre til DN for en uke siden.
Statsminister Erna Solberg kommer Statoil-sjefen i møte.
– Jeg mener vi bør utvikle Lofoten og Vesterålen. Samtidig er jeg klar over at det er en politisk vanskelig sak, en symbolsak i Norge. Men det er klart at for verdiskapingen for Norge er dette viktig. Ikke minst fordi det ligger mye infrastruktur som en kan trekke oppover, ville det vært gunstig å utvikle de områdene, sier hun.
– Regjeringen har i denne perioden valgt å ikke konsekvensutrede området. Er du beredt til å forhandle det bort neste gang også?
– Jeg kan ikke si hva jeg er villig til å forhandle bort før jeg skal forhandle. Det ville vært et dårlig forhandlingstrekk, sier hun, og legger til:
– For Lofoten og Vesterålen hadde det vært positivt om en hadde fått til den type aktivitet. Det har vært fraflyttingsområder som trenger en stimulans. Jeg mener at det er fullt mulig å gjøre dette på en bærekraftig måte som gjør at det kan leve godt sammen med andre næringer. Det er vårt primærstandpunkt. Jeg mener også det er andre områder og arealer å utvikle. Det er viktig å ha en strategi for å få det til. Høyres standpunkt er klart. Vi har en enighet med fire partier om ikke å gjøre det denne perioden. Høyres standpunkt vil være det samme neste periode at vi skal gjøre det, og se hvilke arealer og muligheter det er, sier hun.
Vil forlenge oljealderen
For norsk økonomi er det viktig å forlenge oljealderen slik at omstillingen blir minst mulig smertefull, ifølge Solberg.
– Vår utfordring fremover er at vi fortsetter å stimulere en olje og gassnæring i Norge som gjør at vi kan dra ut tiden for å få til omstilling i de andre delene av samfunnet vårt. Vi kommer til å ha olje og gass i mange år fremover. Men også behov for at vi sørger for investeringer. At vi ikke bare gjennomfører det vi har satt i gang nå, men at vi setter i gang nye investeringer, nyutvikling, slik at vi ikke får altfor brått fall, sier hun.
Hun understreker likevel at alt ikke står og faller med Lofoten og Vesterålen. Hun håper på nye store funn i de omstridte nyåpnede områdene i Barentshavet Øst.
– Jeg mener ikke at alt står og faller på Lofoten og Vesterålen, selv om jeg vet at oljeselskapene ser stort potensial i området. Men vi vet ennå ikke hva vi får ut av letingen i Barents Øst. Det er også områder som legges ut i forbindelse med TFO-ene, sier Solberg.
Tildelinger i forhåndsdefinerte områder (TFO) omfatter ifølge Oljedirektoratet de modne delene av sokkelen med kjent geologi og god infrastruktur. Denne type konsesjoner deles ut hvert år, mens de ordinære rundene med utlysning av umodne deler av sokkelen avvikles vanligvis hvert andre år.
Les også:
Hevder det blir tatt ut tiltale mot Sør-Afrikas finansminister
ONS fokuserer på overganger i oljebransjen
- Anbefalt fra DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.