Oljeselskapet Shell varslet onsdag morgen at det legger inn bud på alle aksjene i det britiske oljeselskapet BG Group, der tidligere Statoil-toppsjef Helge Lund er sjef.
Budet priser selskapet til 47 milliarder pund, tilsvarende 560 milliarder kroner. Budet tilsvarer en premie på 50 prosent sammenlignet med sluttkursen for BG Group tirsdag.
Venter flere oppkjøp
John Olaisen, leder for ABG Sundal Colliers analyseteam på olje og oljeservice, tror oppkjøpet er det første av mange.
- Jeg synes det er kjempespennende. Jeg trekker parallellen til syklusen etter Asia-krisen i 1998 og som varte frem til 2003. Da var det en fusjons- og oppkjøpsmani blant oljeselskapene, sier Olaisen til DN.
Den gangen ble selskaper som Exxon og Mobil, Fina og Elf og BP og Amoco slått sammen gjennom oppkjøp.
- I tillegg ble alle mellomstore selskaper kjøpt opp. Jeg tror det kommer til å skje denne gangen også. Jeg tror dette er det første av mange oppkjøp, sier Olaisen.
Han tror flere selskaper med stor aktivitet på norsk sokkel nå kan komme i spill.
- I Norge har vi Statoil, som selvfølgelig ikke blir kjøpt. Men det har gått rykter om at de ser på noen de kan kjøpe, sier Olaisen.
- Av de mindre så tror jeg uten tvil at det er mange som ønsker å kjøpe Lundin og Detnor. Spørsmålet er om hovedaksjonærene vil selge. De er veldig klar på at de ikke vil selge, men det vil de til enhver tid si, sier Olaisen.
- Jeg tror de uten tvil er på oppkjøpskandidatlisten, legger han til.
Kjøper konkurrenter istedet for oljefelt
Olaisen karakteriserer premien på 50 prosent sammenlignet med gårsdagens sluttkurs som en «veldig bra pris». Han tror oljeselskapene nå ser på konkurrenter fremfor oppkjøp av oljefelt.
Forklaringen er at oljeselskapene selv opererer med høyere oljeprisforutsetninger enn det aksjemarkedet gjør.
- Det som skjer er at verdiene på oljefelt nesten ikke faller fordi oljeselskapene, som gjør transaksjonene på feltene, har mye høyere forutsetninger, forklarer analytikeren.
- Det blir billigere å kjøpe fatene på børsen enn å kjøpe oljefelt. Transaksjonene på felt har stoppet helt opp. Derfor tror jeg oljeselskapene ser på å kjøpe konkurrenter i stedet.
- Mens aksjemarkedet bruker spotpris og ti prosent avkastningskrav, bruker oljeselskapene typisk 80 dollar i oljepris og 6-7 prosent i avkastningskrav. Da regner de frem mye høyere verdier enn aksjemarkedet gjør.
Negativt for oljeservice
Olaisen tror en ny runde med fusjoner og oppkjøp i oljebransen vil være negativt for oljeserviceselskapene. Han viser til at oljeselskapene gjennom en slik periode vil bli mer opptatt av interne prosesser og konsolidering.
I tillegg får oljeserviceselskapene rett og slett færre kunder.
- BG og Shell er for eksempel to av verdens største innkjøpere av seismikk. Nå blir de én, sier Olaisen.
Den største på inntil 20 år
Analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets peker på at Shell lenge har vært på leting etter en oppkjøpskandidat.
- Dette er ikke så veldig overraskende, sier Gjøen til DN.
Hun viser til at selskapene har samme interesser og at Shell lenge har vært på leting.
- Dette vil i såfall være den største dealen i bransjen på opptil 20 år, mener hun.
Les også:
Shell legger inn bud på BG Group
Britisk avis: Lund blir ikke toppsjef i nytt gigantselskap
Shell i samtaler om oppkjøp av BG Group (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.