Norges Bank venter at det meste av effekten på investeringer i oljebransjen som følge av lavere oljepris vil komme etter 2015.
Sentralbanken viser til at en betydelig del av investeringene i 2015 er bundet opp av tidligere beslutninger og inngåtte kontrakter.
Planlagt
«Fordi oljeselskapene planla å redusere investeringene i 2015 markert før oljeprisen falt, er det grunn til å tro at de har begrensede muligheter til å redusere investeringene ytterligere på kort sikt», heter det.
Norges Bank anslår nå at petroleumsinvesteringene vil falle med 15 prosent i 2015, med ytterligere 10 prosent i 2016 og med 5 prosent i 2017. I desember 2014 anslo sentralbanken at petroleumsinvesteringene ville falle med 15 prosent i 2015, med ytterligere fall på fem prosent i 2016 og med 2,5 prosent i 2017.
«Fallet i spot- og terminprisene på olje siden begynnelsen av desember har gjort at anslagene for 2016 og 2017 er nedjustert fra forrige rapport», skriver banken.
Sentralbanken viser til at kostnadsreduserende tiltak trolig vil føre til at en del utsatte prosjekter kommer i gang mot slutten av anslagsperioden.
«Vi anslår derfor at investeringene vil ta seg noe opp i 2018.
Verst for felt i drift
Lavere investeringer på felt i drift er den viktigste faktoren bak nedgangen i investeringene fra 2014 til 2017», skriver sentralbanken, og viser til at oppgradering av eldre felt har bidratt til høye investeringer de siste årene.
Sentralbanken viser videre til at innsparingstiltakene i oljeselskapene bidrar også til at investeringsutgiftene på felt i drift reduseres i løpet av prognoseperioden. Norges Bank anslår at investeringene på disse feltene vil falle med 18 milliarder kroner i år og med 11 milliarder kroner fra 2015 til 2017.
Sentralbanken anslår at investeringene i pågående utbyggingsprosjekter utenom Johan Sverdrup vil trolig falle med over 70 milliarder kroner fra 2014 til 2018.
«Utbyggingsinvesteringene på Johan Sverdrup-feltet anslås å utgjøre 8 milliarder kroner i år og 20-30 milliarder kroner pr år i perioden 2016 til 2018. Vi legger også til grunn at utbyggingen av Maria-feltet vil starte opp i år og at utbygging av feltene Zidane og Vette (Bream) vil komme i gang i løpet av 2016», skriver Norges Bank.
Sentralbanken viser til at prosjektet Snorre 2040 og utbyggingen av Johan Castberg-feltet er de største utbyggingsprosjektene som er under planlegging på norsk sokkel.
«Begge prosjektene har vært utsatt flere ganger på grunn av svak lønnsomhet. Partnerne i Snorre- og Johan Castberg-lisensene arbeider med å redusere investeringskostnadene i prosjektene slik at de kan bli tilstrekkelig lønnsomme. Endelig investeringsbeslutning for begge prosjektene er planlagt til 2017. Vi legger til grunn at Snorre 2040 og utbyggingen av Johan Castberg vil starte i andre halvdel av 2017», heter det.
Utbygging
Samlet anslår Norges Bank at utgiftene til feltutbygging vil falle med 7 milliarder kroner i år og med ytterligere
11 milliarder fra 2015 til 2017. Sentralbanken viser til at nedgangen gjenspeiler at investeringene i nye prosjekter, herunder Johan Sverdrup, ikke vil være tilstrekkelig store til å veie opp for investeringsnedgangen i pågående prosjekter.
Sentralbanken anslår at de nye prosjektene vil bidra til at investeringene tar seg noe opp igjen i 2018.
«Nedgangen i oljeprisen vil bidra til å redusere leteaktiviteten betydelig fra 2014 til 2015. Vi anslår at leteinvesteringene vil fortsette å falle noe i 2016. Lavere etterspørsel etter borerigger har ført til at riggratene har falt markert. Det vil etter hvert gi lavere borekostnader, som igjen kan bidra til at letingen tar seg opp igjen mot slutten av prognoseperioden», heter det.
Les også:
- Nå er det valutakrig på ordentlig
Slik kan husholdningene redde Norges økonomi
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.