Kinas opptreden i valutamarkedet de to siste dagene har ført til stor usikkerhet i markedet. Med en stigende dollar kutter kineserne valutakursen, og på to dager har den kinesiske valutaen yuan svekket seg med rundt 3,5 prosent mot den amerikanske dollaren.
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets mener oppførselen skaper usikkerhet om hvordan Kinas etterspørsel etter olje vil utvikle seg fremover, og frykter en kraftig nedside i oljeprisen fra dagens nivå på rundt 50 dollar fatet:
– En oljepris på 30 dollar fatet er mulig for 2016. Det er betydelig risiko for lavere oljepris enn vårt anslag på 65 dollar fatet neste år, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets og legger til:
– En oljepris på 30 dollar er helt katastrofalt for Norge. Vi ville ikke stengt ned eksisterende produksjon, men det hadde ikke kommet flere investeringer, sier han.
Pumper opp
Kjus tror at valutasvekkelsen i Kina enten har som mål å stimulere økonomien, eller er et steg på veien til en mer markedsdrevet økonomi.
– Er det fare på ferde for kinesisk økonomi? Det er flere makrotall som viser en svak økonomisk utvikling for Kina, eksempelvis kollaps i lastebilsalg, fall i veksten i personbilsalg og disponibel inntekt, sier Kjus.
DNB Markets har nedjustert Kinas etterspørselsvekst fra 400.000 fat olje per dag i første halvår til 200.000 fat daglig i 2017. Et fat nordsjøolje ble onsdag solgt for drøye 49 dollar. Oljeprisen er mer enn halvert sammenlignet med samme periode ifjor. Da lå oljeprisen på rundt 105 dollar fatet. Prisene er i stor grad drevet av tilbud og etterspørsel.
Kina hoveddriveren
Det internasjonale energibyrået (IEA) oppjusterte etterspørselsanslaget for Kina onsdag forrige uke med 260.000 fat per dag til 94 millioner fat daglig i år. IEA forventer en global etterspørselsvekst i år på 1,6 millioner fat per dag, som er den sterkeste veksten på fem år.
– Siden tusenårsskiftet er det Kina som har vært hoveddriveren bak etterspørselsveksten etter olje. Det kan faktisk hende at etterspørselen er enda sterkere enn det IEA rapporterer, ettersom vi ikke finner igjen tilbudsoverskuddet i rapportert lagerbygging. Dersom det viser seg at det er mer olje på lager, vil det ta lengre tid å finne balanse mellom tilbud og etterspørsel. Oljeprisen kan gå ned til 30 dollar fatet før USA stenger ned eksisterende produksjon, fordi operasjonelle kostnader da er høyere enn oljeprisen, sier Kjus.
Ingen store oljeprodusenter ønsker å kutte i frykt for å miste markedsandelen, ifølge Miswin Mahesh, oljeanalytiker i den britiske storbanken Barclays.
– Opec (kartellet av oljeeksporterende land, red.anm.) opprettholder produksjonen, Russland og Brasil produserer masse olje om dagen. Ingen kutter. Alle ser nå mot USA og Canada og venter på kutt derfra, sier Mahesh.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.