Han ber Ap-lederen holde fast ved at noe av norsk olje og gass må bli liggende.
- I sommer oppfattet jeg at han var tydelig på nettopp dette, at deler av norsk olje og gass må bli liggende av klimahensyn. Nå er bildet atskillig mer uklart, sier Lysbakken til NTB.
- Han må ikke la seg skremme av oljelobbyen og høyresiden, men ta FNs klimapanel på alvor. Det er komplett utenkelig at Norge utvinner alle sine olje- og gassforekomster, sier SV-lederen.
Arbeiderpartiets nye leder er blitt presentert som en trussel mot norsk oljeindustri. Bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass presenterte onsdag en rapport som hevder at Støre kan komme til å endre Aps politikk i mer miljøvennlig retning.
Miljøorganisasjonene krysser fingrene for at analysen er sann, mens regjeringspartiene beskylder Ap-lederen for å spre usikkerhet om rammebetingelsene for Norges viktigste næring.
Tar avstand
- Hvis jeg er den største trusselen mot olje- og gassnæringen, kan den sove godt om natten, sa Støre da han gjestet NRKs Dagsnytt Atten onsdag.
Han tar avstand fra beskrivelsene i rapporten som samme dag hadde fått bred omtale av mediene.
- Jeg har ikke tatt til orde for at norsk olje bør bli liggende under bakken, understreket han overfor NTB.
Det internasjonale energibyrået (IEA) anslår at to tredeler av verdens fossile energiressurser må bli liggende i bakken hvis vi skal unngå farlige klimaendringer. Støre mener det er viktig å lytte til dette budskapet, men avviser at den samme brøken skal gjelde for norsk petroleumsutvinning.
- Det vil være et dårlig virkemiddel å vedta en brøk for hva vi ikke skal utvikle på norsk sokkel, sier Ap-lederen, som mener at uttalelsene hans er blitt feiltolket av aktører som har politisk interesse av å misforstå ham.
- Grå Ap
Støre avviser ikke at noen av de norske olje- og gassforekomstene kan bli liggende ubrukt som et resultat av andre miljøpolitiske virkemidler. Et eksempel er avgifter på CO2-utslipp, som gjennom flere år har bidratt til at noen felt er blitt ulønnsomme.
- I tillegg finnes det felt i Norge som ikke er åpnet for leting av ulike årsaker, og noe av dette vil kunne bli liggende i bakken. Hva som blir sluttregnskapet når oljealderen går mot slutten, vet ikke jeg. Dette er ikke et relevant mål for olje- og gasspolitikken, sier Støre.
Han vil ikke legge seg opp i oljebransjens lønnsomhetsvurderinger, men peker på at «det var mye stein igjen da steinalderen tok slutt».
SV-leder Audun Lysbakken er usikker på hvordan han skal tolke Støre.
- Jeg er skuffet over ham hvis han sier at det ikke er sikkert at deler av vår olje og gass må bli liggende. Da ligner dette mer på det gamle grå enn det nye grønne Arbeiderpartiet, sier han.
SV-lederen mener Støre må gi et tydelig svar på hva han mener om Statoil og tjæresand, investeringer i fossil energi og oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.
- Det er ikke nok å debattere. På et eller annet tidspunkt må man konkludere, sier Lysbakken. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.