Det ser ikke så mørkt ut for oljebransjen som mange skal ha det til, mener den amerikanske finansinstitusjonen Morgan Stanley.

Allerede i fjerde kvartal 2016 kan markedet finne en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel, som igjen kan legge grunnlaget for en oljepris på 55 dollar i 2016, 75 dollar i 2017 og 85 dollar i 2018.

- Vi tror på en oljepris oppe i 70 dollar fatet i 2018, så sånn sett er vi ikke så langt unna Morgan Stanley, sier analysesjef for råvarer, Bjarne Schieldrop i  den svenske storbanken, SEB.

Sjefanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB, tror i likhet med Morgan Stanley at oljeprisen vil ligge på 55 dollar fatet neste år.
Sjefanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB, tror i likhet med Morgan Stanley at oljeprisen vil ligge på 55 dollar fatet neste år.
 

 

Men tre faktorer kan ødelegge for en snarlig opptur, ifølge Morgan Stanley:

- Kraftig overdrevet

1. Skuffende makrotall og lavere vekst, som igjen bremser etterspørselen.

2. Økt oljeeksport fra Iran.

3. Opphevelse av eksportforbudet til USA.

- Vi venter at Iran kommer tilbake til markedet med 500.000 fat olje hver dag fra midten av neste år, sier oljeanalytiker Henrik Madsen i Arctic Securities.

De fleste er enige om at det er for mye olje i markedet, som igjen presser ned prisene. Et fat nordsjøolje er mer enn halvert siden toppnivået ifjor sommer. Mandag endte oljeprisen ned til drøye 47 dollar fatet.

Morgan Stanley skriver i sin høstrapport at de tror på 700.000 overproduksjon i 2015 sammenlignet med 2,1 millioner fat, som er estimatet fra Det internasjonale energibyrået (IEA).

«Markedet er overforsynt, men omfanget er kraftig overdrevet,» heter det i rapporten.

- Mange er i overkant pessimistiske. Det mangler litt perspektiv. Vi må huske at oljeindustrien er syklisk. Selv om prisene nå er lave, betyr ikke det at den vil holde seg på det nivået de neste årene, sier Madsen.

Ytterpunkter

Den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs meldte fredag at oljeprisen kan falle ned til 20 dollar fatet. Banken mener det finnes enda mer olje der ute enn ventet.

– Både Morgan Stanley og Goldman Sachs argumenterer godt for sine ulike synspunkter, men våre egne analyser peker mot et behov for betydelig høyere oljepriser enn dagens nivå på litt lengre sikt, sier Madsen.

Opec - kartellet av oljeeksporterende land med Saudi-Arabia i front, la frem månedsrapport på mandag. Opec estimerer at den gjennomsnittlige råoljeproduksjonen var på drøye 31 millioner fat per dag i juli. Det er en økning på rundt 13.000 fat per dag fra juni.

Opec valgte å ikke kutte i produksjonen i november ifjor. Siden har oljeprisen falt kraftig.

- Opec oppnådde to mål: Det sikret markedsandelen og presset skiferproduksjonen i USA. Men Opec vet ikke hvor skiferrevolusjonen i USA ender. Vi ser bedring i kostnader måned for måned, og en rigg som boret én brønn forrige måned, klarer nå å bore to brønner i måneden, sier Schieldrop.

Les også:

- Vi bergensere er som kjent engasjerte, og da koker det fort over

- Nå er det er ikke noe som holder oljeprisen oppe  

Hjelp, sjefen vil innføre kroppsovervåkning  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.