– Det kan være dager da jeg jobber hele den våkne tiden.
Akkurat nå er en travel fase for 45 år gamle Kjetel Digre. Han er utbyggingsdirektør for det gigantiske Sverdrup-prosjektet som er større enn noe annet industriprosjekt i Norge.
I dag kunngjorde Statoil for første gang prislappen for hele utbyggingen, i forbindelse med at konsekvensutredningen for prosjektet er klar. Mellom 170 og 220 milliarder kroner er anslaget for de fire utbyggingsfasene. Den store utbyggingsjobben er det Digre som har fått ansvaret for å gå uten overraskelser og kostnadsoverskridelser.
I mange av prosjektene er det teknologiske utfordringer som skaper hodebry. Digre mener utfordringene denne gang ikke først og fremst er knyttet til teknologien. Johan Sverdrup bygges ut på grunt vann langt sør i Nordsjøen. Reservoaret er særdeles bra. Den store utfordringen er rett og slett omfanget av jobben.
Det er et puslespill Digre skal sette sammen. Byggekontraktene skal settes ut til mange forskjellige leverandører.
– Sverdrup er kjempestor, hele jobben kan ikke gjøres av én aktør, sier Digre.
– Her er det volum og puslespillet med det store antall leverandører som er utfordringen, sier Digre.
Noe av det viktigste han gjør nå, er å sikre at det gjøres et godt underlagsarbeid før kontraktene settes ut. Endringer senere i prosjektet blir fort dyrt.
– Det blir litt som en nyttårsrakett uten styrepinne. Vi er nødt til å vise at vi både har kontroll på underlaget og retningen.
Første fase av utbyggingen skal vedtas til våren. Denne omfatter fire plattformer i et feltsenter. Produksjonen skal starte i 2019.
Statoil la mandag frem en rekke nye tall for gigantprosjektet, tall som kommer fra konsekvensutredningen.
- Johan Sverdrup skal gi 1350 milliarder kroner i inntekter over et femti år langt livsløp.
- Skatteinntektene vil utgjøre 670 milliarder kroner.
- Dagproduksjonen vil være på 550.000-650.000 fat
Veteran
Tross at han ikke er mer enn 45 år gammel, er Digre en av de virkelige veteranene i Statoil. Han har jobbet med store utbyggingsprosjekter siden han gikk ut av skolen som nyutdannet sivilingeniør. Yme, Gjøa og Statoils hurtigutbyggingsprosjekter er noen av de store prosjektene han har på cv'en. Nå håper han at han får være med på prosjektet til iallefall den første oljen pumpes opp i 2019.
Les også på DN.no:
Sjeføkonom: Renten kan bli null også i Norge
– Selv om jeg har mange kilo å by på, hjelper det med Knut Arild
Tegn til liv i industrien (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.