IEA om Opec og oljemarkedet: – Kan gå et betydelig overskudd i møte

Den siste utviklingen i oljemarkedet styrker Det internasjonale energibyråets tro på at etterspørselen topper seg innen 2030.

IEA, her ved sin sjef Fatih Birol, advarer Opec om at alliansen kan gå et betydelig oljeoverskudd i møte.
IEA, her ved sin sjef Fatih Birol, advarer Opec om at alliansen kan gå et betydelig oljeoverskudd i møte.Foto: Gunnar Lier

Ekspertene har spesielt pekt på lavere etterspørsel fra Kina. Opec+-alliansens beslutning om å utsette sin neste produksjonsøkning med to måneder har hatt liten støtteeffekt på prisen, og det har også produksjonskutt i Libya.

Den månedlige oljemarkedsrapporten til Det internasjonale energibyrået IEA kan på sett og vis oppsummeres med «hva var det vi sa.»

Kina bremser opp

IEA har nemlig vært merkbart mer negative i sine prognoser om etterspørselen enn for eksempel Opec, som også legger ut anslag en gang i måneden. Der Opec fastholder at etterspørselen vil stige med omtrent to millioner fat per dag i år og fortsatt tror på +1,7 millioner fat neste år, ligger IEA inne med en økning på henholdsvis 900.000 og 950.000. Total etterspørsel i år er beregnet til 103 millioner fat per dag.

«Den globale oljeetterspørselen bremser skarpt i forhold til takten etter pandemien,» skriver IEA, og viser til at den er opp 800.000 fat per dag hittil i år, sammenlignet med 2,3 millioner fat i fjor.

IEA peker også primært på Kina og den store oppbremsingen i etterspørselsveksten der. Forbruket har falt fire måneder på rad, og veksten i etterspørselen kan ende opp på skarve 180.000 fat per dag for året sett under ett, sammenlignet med én million fat i fjor.

«Når den kinesiske oljeetterspørselsveksten tilsynelatende mister dampen, og det bare kommer moderate økninger eller nedgang i de fleste andre land, styrker nåværende trender vår forventning om at global etterspørsel vil nå toppen innen slutten av dette tiåret,» skriver IEA, med referanse til tidligere spådommer.

Advarer Opec+

IEA påpeker at Opec+ har kjøpt seg tid med sin utsettelse, og dermed kan vurdere effekten av alliansens plan om å gradvis øke produksjonen med 2,2 millioner fat per dag innen slutten av neste år.

«Men med et tilbud fra ikke-Opec+ som øker raskere enn den totale etterspørselen – med mindre man får langvarig uro i Libya – kan Opec+ gå et betydelig overskudd i møte, selv om tilleggsbegrensningene skulle bestå,» advarer IEA.

På Paretokonferansen onsdag trakk analytiker Tom Erik Kristiansen også frem den store forskjellen i estimatene til IEA og Opec. Men Pareto har tro på at oljeprisen vil styrke seg.

– Vi venter at Opec+ vil fortsette å balansere markedet – helt enkelt fordi det er i deres interesse, sa Kristiansen onsdag, og la til:

– Vi tror en pris på 80 pluss veldig fort vil bli oppnåelig igjen.

*

Publisert 12. september 2024, kl. 08.00Oppdatert 12. september 2024, kl. 08.25
OljemarkedetDet internasjonale energibyrået IEAOpec+