Det kunne ikke vært et mindre perfekt tidspunkt. I starten av juni kjøpte Det norske oljeselskap virksomheten til Marathon Oil på norsk sokkel. Pris: 12,6 milliarder kroner.

Så begynte oljeprisen å falle. Så stupte den videre. Det har også Det norskes aksjekurs gjort.

Kritisk

Kjøpet av Marathon ble finansiert med betydelig gjeld, noe som reduserte Det norskes egenkapitalandel. Og med vedvarende lav oljepris kan et krav i låneavtalen om 25 prosent egenkapitalandel være i fare, ifølge analytiker Teodor Sveen-Nilsen i meglerhuset Swedbank. En eventuell nedskrivning av oljereservene og negativ effekt på dollargjelden som følge av svakere norsk krone vil gi brudd med lånebetingelsene.

– En oljepris på 70 dollar fatet og lavere er kritisk for selskapets lånebetingelser, sier Sveen-Nilsen.

Et brudd med lånebetingelsen kan i beste fall løses på en enkel måte: Selskapet får «fritak» en periode, eller lånebetingelsen endres mot et vederlag.

Men med vedvarende lav oljepris triller pengene ut av kassen når blant annet Johan Sverdrup-utbyggingen skal finansieres. Det kan tvinge frem salg av andeler i oljefelt eller mer egenkapital fra aksjonærene, ifølge Swedbank-analytikeren.

Det norske har et problem om oljeprisen forblir lav, mener Teodor Sveen-Nilsen.
Det norske har et problem om oljeprisen forblir lav, mener Teodor Sveen-Nilsen. (Foto: Elin Høyland)
I et worst case-scenario han opererer med, langsiktig oljepris på 60 dollar fatet, mangler Det norske rundt to milliarder kroner på å være fullfinansiert. Da vil kassen være tom i 2016.

– Med en snittpris på 60 dollar fatet de neste årene har selskapet et problem, sier Swedbank-analytikeren.

Nå er oljeprisen midt på 40-tallet.

Langsiktig eier

Det norskes pressetalsmann Kurt Michelsen sier selskapet i henhold til regnskapsstandarden IFRS ved hvert årsskifte vurderer eventuelle behov for nedskrivninger. Han ønsker ikke å kommentere Sveen-Nilsens analyse av kapitalbehov ved lav oljepris, ei heller om det kan bli aktuelt med en emisjon.

Største aksjonær i Det norske er Aker, Kjell Inge Røkkes børsnoterte investeringsselskap. Aker eier snaut 50 prosent av Det norske, og gitt påfyll av egenkapital på et par milliarder kroner, betyr det at Aker må bidra med én milliard.

– Aker er en langsiktig aksjonær, og vil fortsatt støtte opp under eventuelle finansieringstiltak, sier informasjonsdirektør Atle Kigen i Aker.

I dag har Aker snaut to milliarder kroner i kassen. Kassabeholdningen har ligget rundt to–tre milliarder kroner de siste årene. Hvordan kontantbeholdningen vil utvikle seg i tiden fremover avhenger av utbyttene selskapet mottar fra selskaper som Aker Solutions, Kværner og Ocean Yield samt eventuelle salg av mindre selskaper i porteføljen. Aker har også mulighet til å øke belåningen.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.