Prisene på oljekontrakter svekkes tirsdag morgen ytterligere, etter at mandag ga det største fallet på tre uker, skriver TDN Finans.

Prisen på Nordsjøolje (Brent 1. posisjon) har fra starten av måneden hentet seg opp fra nivåer ned mot 40 dollar fatet. Én forklaring på oppgangen har vært såkalt shortskvis.

Short-posisjoner innebærer at investorer satser på å tjene penger på prisfall. Når oljeprisen stiger noe, vil aktørene dekke inn disse short-posisjonene for å forhindre store tap. Det gir oljeprisen et ekstra dytt oppover. Etter hvert som shortposisjonene stenges ned, forsvinner gradvis støtten til oljeprisen.

- Mandag fikk vi data om at det over uken til tirsdag i forrige uke var den største nedstengingen av shortposisjoner siden 2006. Også har det nok blitt stengt ned en god del shortposisjoner ytterligere siden den gang, sier analysesjef for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB.

- Da kan man si at den shortskivsen vi har hatt i markedet er bak oss. Nå er det mer tilbake til at det fundamentale styrer, mener han.

Følg markedene med DN Investor

Økende riggaktivitet i USA

Markedet i dag beskrives som i balanse.

- Etter to år med for mye tilbud i forhold til etterspørsel, viser de siste tilgjengelige tall at det er balanse, sa oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets nylig til DN.

Det er ikke minst blitt pekt på den månedlige oljemarkedsrapporten fra Det internasjonale energibyrået (IEA). I rapporten ble anslaget for verdens oljeetterspørsel i 2016 og 2017 oppjustert fra forrige rapport, noe som indikerte balanse i markedet.

Schieldrop i SEB viser samtidig til økende riggaktivitet i USA som en bekymring fremover.

- Vi ser et stadig økende antall skiferoljerigger i USA. I så måte står oljen overfor det dilemma, sier han.

Baker Hughes' riggtelling for USA var opp 10 rigger til 491 per 19. august på ukebasis, og ned 394 rigger på årsbasis, meldte Baker Hughes i slutten av forrige uke, skriver TDN Finans. Syv av de nye riggene var skiferoljerigger, ifølge Schieldrop.

- Siden midten av mai har antallet skiferoljerigger økt med 70. Det endrer balansen signifikant for neste år. Mellom 200.00 til 300.00 fat ekstra fat per dag på tilbudssiden er nok rimelig å anta, hevder Schieldrop.

Steg på frys-rykter

Oljeprisen har i august steget på spekulasjoner om at nye fryssamtaler kan være på trappene. Spekulasjonene oppsto i forbindelse med at det ble kjent at oljekartellet Opec vil holde uformelle møter under internasjonalt energiforum i Alger 26. til 28. september.

I april i år kollapset forhandlingene om en frysavtale under oljetoppmøtet i Qatars hovedstad Doha. At nye fryssamtaler kan være aktuelt har blitt avvist fra flere hold. 

Goldman Sachs mener Opec og noen oljeproduserende land utenfor kartellet likevel kan bli enige om å fryse produksjonen, skriver TDN Finans, som viser til en ny oppdatering. Her fastholder Goldman Sachs sitt oljeprisanslag på 45 til 50 dollar fat gjennom neste sommer - og gjentar at bedringen i oljeprisen forblir skjør, skriver nyhetstjenesten.

Markedsaktører avventer nå ukentlige lager- og produksjonstall fra USA, skriver TDN Finans. Uoffisielle tall fra bransjeorganisasjonen American Petroleum Institute API blir lagt frem tirsdag kveld, før offisielle tall fra USAs energiinformasjonskontor EIA kommer onsdag ettermiddag.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.

 

Anbefalt av DNtv:

 

I Norge har han et enormt skattekrav mot seg. I USA er han i full sving med et nytt milliardprosjekt.
Dette er historien om seriemilliardær og grunder Jostein Eikeland.
01:60
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.