Nordsjøoljen Brent med levering neste måned, den såkalte førsteposisjonskontrakten, ble fredag formiddag handlet til 52,84 dollar fatet.
Dette er ikke langt fra den høyeste noteringen så langt i år, som ble nådd 9. juni på 52,86 dollar fatet.
- Vi er kommet inn i en ny æra etter at Opec bestemte seg for å kutte produksjonen, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til DN.
I slutten av september kom meldingene om at oljekartellet Opec har kommet til enighet om et produksjonskutt. Medlemslandene skal ha blitt enige om å redusere sin samlede oljeproduksjon fra 33,24 millioner fat per dag til 32,5 millioner, ifølge Reuters. Hvordan kuttplanen skal realiseres, er foreløpig ikke bestemt. Dette blir først avtalt på Opec-møtet i november.
- Det er ikke tvil om at dette ga et nytt støt til markedet. Oljeprisene har ligget innenfor et bånd mellom 45 og 50 dollar fatet stort sett siden april. Det var dette som skulle til for å trigge den over, sier Saltvedt.
Fall i oljelagre
Fredag morgen var prisene stabile på et nytt toppnivå for de seneste fire månedene, som ble nådd på oljebørsene i London og New York torsdag, skriver TDN Finans.
Den siste oppgangen skyldes blant annet at fall i USAs oljelagre har styrket den positive effekten av at Opec i forrige uke kom til enighet om den midlertidige avtalen om produksjonskutt, skriver The Wall Street Journal.
Oljelagrene i USA falt med 14,5 millioner fat den første uken i september, mer enn noen annen uke siden 1999. Enkelte aktører avfeide denne første nedgangen som unormal og preget av konsekvensene av en stor tropisk storm for oljefrakten. Etter dette kom imidlertid fem uker med nedgang i lagrene, som har falt med fem prosent i dette tidsrommet, ifølge tall fra USAs energiinformajsonsadministrasjon (EIA).
- Tilbudsoverskuddet er spist opp, sier David Meaney, porteføljeforvalter i BP Capital, til WSJ. BP Capital er et investeringsfirma med omlag 1 milliard dollar, som eies av oljeinvestoren T. Boone Pickens.
Svekket fra historiske toppnivåer
Oljelagrene har ikke kun falt i USA i senere tid.
Lagrene i verdens største oljehandelsknutepunkt i Europa er også svekket fra historiske toppnivåer som ble nådd i august, ifølge Genscape.
Clipperdata opplyser at flytende oljelagre i Singapore er nesten halvert den seneste uken, etter å ha ligget på nær 30 millioner fat i omlag tre måneder.
Det globale tilbudsoverskuddet på olje har lenge vært anslått til 1 million fat per dag, og et stort antall institusjoner har slått fast at dette overskuddet vil vedvare inn i 2017.
Enkelte kalkulerer imidlertid nå, i likhet med BP Capital, med at det globale tilbudsoverskuddet på olje er avsluttet, skriver WSJ.
Pira Energy Group sa på sin årlige konferanse i New York torsdag at markedet var i et tilbudsunderskudd på 500.000 fat per dag i tredje kvartal, og at dette tallet vil kunne bli doblet innen året er omme.
Ser videre oppgang
Oljeprisen begynte sensommeren 2014 å falle fra nivåer over 100 dollar fatet. I januar i år ble bunnen nådd på rundt 27 dollar fatet.
Oljeanalytiker Saltvedt tror oljeprisen skal stige mot slutten av året, til et gjennomsnitt på 55 dollar i fjerde kvartal.
- Hadde det ikke vært for Opec-møtet, kunne det vært at prisene ble liggende på det samme nivået en stund. Da måtte jeg vurdert å endre estimatet, sier hun.
Følg markedene med DN Investor
Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.
Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.
Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.
Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.