Det har vært en relativt dramatisk start på det nye året.

Isfronten mellom Saudi-Arabia og Iran har de siste dagene tilspisset seg, og førtsnevnte har nå kuttet alle diplomatiske forbindelser med Iran.

- Det har vært lite bevegelse i oljeprisene på grunn av politisk uro frem til nå. Det tror jeg kommer mer i fokus i år, også fordi dette ikke er det siste vi ser av dragkampen mellom Iran og Saudi-Arabia, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til DN.

Omtrent ikke siden Russlands invasjon av Ukraina i mars 2014, har politisk uro preget oljemarkedet like mye som nå, påpeker hun.

Isfronten fortsetter

Røyken fra nyttårsrakettene hadde så vidt lagt seg før verdens største oljeprodusent, Saudi-Arabia, meddelte at den sjiamuslimske sjeiken Nimr al-Nimr var blitt henrettet i landet og dermed ertet på seg Iran.

Investorene reagerte umiddelbart på isfronten, og sendte først oljeprisen opp i frykt for at konflikten ville ramme oljeforsyningen.

I skrivende stund er oljeprisen 36,46 dollar fatet, ned fra 37,22 dollar siden mandag.

Les mer: - Risikoskruen er skrudd ett hakk til

Markedsanalytiker Karl Fredrik Skorge Hansen i Norwegian Oil Trading mener også det er grunn til å anta at det geopolitiske vil være vektet mer i 2016 enn i 2015.

- Det mest avgjørende er om Iran slipper sin olje fri på markedet i midten av året. Skjer det, får vi nok et nullsumspill på grunn av kutt i produksjonen i USA, hvor kostnadene er til dels høye i forhold til oljeprisen. Det er derfor sannsynlig at nåværende globale produksjon vil være omtrent det samme, men at tilbudssiden, geografisk sett vil forandre seg i 2016, forklarer han til DN.

Priskrigen fortsetter

Iran, Saudi-Arabia og Russland har hatt en priskrig gående i både Asia og Europa i håp om å sikre seg nye markedsandeler. Denne vil ifølge Saltvedt fortsette, men prisene vil trolig ikke falle særlig mye.

- Rett og slett fordi de allerede er svært lave, forklarer Nordea-analytikeren.

Skorge Hansen antar derimot at gjennomsnittsprisen kommer til å være merkbart lavere i år enn i 2015, mye på grunn av en generell høy global produksjon.

- Dette vil mest sannsynlig være hovedårsaken til at oljeprisen vil holde seg lav over lengere tid, forklarer han.

Kortvarig oppgang

En faktor som kan komme til å påvirke oljeprisen kortvarig, er økt oljeetterspørsel fra Kina.

Landets utvidelse av strategiske oljelagre har skjedd i faser siden begynnelsen av 2000-tallet og kommer sannsynligvis til å fortsette i 2016, mener Skorge Hansen.

- Derfor er det grunn til å tro at vi kan se noe økt etterspørsel på grunn av lav oljepris, selv om det ikke er knyttet til direkte konsum, forklarer oljeanalytikeren.

Lys i tunnelen

Først mot slutten av året vil situasjonen i oljemarkedet stabilisere seg, tror Saltvedt. Så snart oljeselskapene er ferdige med kuttrunder og effektivisering, vil investorene igjen bli interesserte i olje, forklarer hun.

- Da ser vi nok lys i tunnelen, sier hun.

- Nå har det vært lite interesse, men jeg tror det kan snu når man får mer kontroll og selskapene gjør seg ferdig med disse rundene, legger Nordea-analytikeren til.

Skorge Hansen i Norwegian Oil Trading antar at tilbud og etterspørsel vil være noen lunde det samme i 2016 som i fjor. 

- Vi har sett en begrenset økning i etterspørselen etter crude-olje på grunn av fallende oljepris i 2015, faktisk mindre enn tidligere forventet, begrunner han.

Les også: Varsler slakt av selskapsverdiene

Statoil tildeler kontrakter for 11 milliarder kroner

Flere søkte asyl i Sverige etter grensekontroll

 

Se DNtv:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se verdensmesteren forklare: Slik gjenkjenner du god kvalitetskaffe

Slik gjenkjenner du god kvalitetskaffe
Kaffe er ikke bare kaffe.
02:46
Publisert: