Helt siden OPEC i november ifjor trakk proppen ut av oljemarkedet, har investorene stort sett trukket på skuldrene av geopolitisk risiko i Midt Østen.
Markedet har flommet over av olje, og markedsaktørene har posisjonert seg for ytterligere nedgang i oljeprisen.
Ifølge Financial Times hadde spekulanter i forrige uke inntatt den største shortposisjonen noensinne i amerikanske fremtidskontrakter på olje. Til tross for lavere priser, har produksjonen i USA fortsatt å stige og nådde i mars det høyeste nivået siden begynnelsen av 1970-tallet.
Men med Saudi-Arabias flyangrep mot nabostaten Jemen ser geopolitisk risiko ut til å ha gjort et comeback: Prisen på Nordsjøolje steg med 5-6 prosent i morgentimene i dag, noe som fikk den norske kronen til å styrke seg mot alle de store valutaene.
Selv om Jemen i seg selv er en ubetydelig oljeprodusent, omtrent på nivå med Danmark, er det landets beliggenhet, kloss inntil verdens største oljereservoar Saudi-Arabia, som gjør markedene nervøse.
«Bare det faktum at Saudi-Arabia, den største og viktigste produsenten i hele Midtøsten og Opec, er i væpnet konflikt med nabolandene sine, setter grøsninger i marg og ben på verdens oljekonsumenter,» sier oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB til DN.
Bekymringen er, dersom konflikten eskalerer, at oljeproduksjonen i Saudi-Arabia rammes.
Jemens strategiske beliggenhet tett på en verdens mest trafikkerte shippingruter er en annen bekymring. Dersom den tettes igjen, må oljetankerne gå rundt sørspissen av Afrika i stedet for gjennom Suez-kanalen.
Foreløpig tror hverken Schieldrop eller DNBs oljeanalytiker Torbjørn Kjus at stridighetene vil føre til et omslag i oljemarkedet.
Skal det skje, må konflikten ramme produksjonen, mener Kjus.
Han tolker den kraftige markedsreaksjonen som et tegn på at investorer leter etter grunner til at oljeprisen skal stige.
De færreste tror oljeprisen blir liggende mellom 50-60 dollar til evig tid, spørsmålet er når oppgangen kommer.
Allerede før flyangrepet rapporterte Financial Times om at interessen for kjøpsopsjoner på olje med kurs 100 dollar per fat ved utgangen av 2018 hadde tredoblet seg i løpet av mars måned.
En slik opsjon, som gir en rett, men ikke plikt til å kjøpe, vil være verdiløs dersom oljeprisen er under 100 dollar ved forfall.
Noen ser dermed ut til å sette pengene sine på at perioden med lave oljepriser ikke blir så fryktelig lang.
Krigshandlinger og uroligheter på dørterskelen til Midtøstens største produsent, bidrar ikke til å svekke utsiktene for det veddemålet.
Les også: - Det er en ekstrembevegelse
- Det setter grøsninger i marg og ben på alle verdens oljekonsumenter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.