Pareto-analytiker mener Opec+' «monsterkutt» nærmest skriker til markedet: «Invester i olje»
Det utvidede Opec-kartellet har vist at det mener alvor. Oljeprisene vil ligge over hundre dollar fatet de neste tre årene, mener Paretos Nadia Wiggen.
Hensikten er å tvinge prisene opp til et nivå, der det fremstår lønnsomt å gjøre nye investeringer. Opecs beskjed til markedet var «dynamitt,» skriver Pareto-partner og energianalytiker Nadia Wiggen i en fersk analyse til meglerhusets kunder.
Tre år med minst 100 dollar
«For å konkludere, så viste møtet: Et monsterkutt fra Opec+, et proaktivt, forebyggende standpunkt som aldri er blitt inntatt av oljeprodusenter med slik iver, og et skrikende budskap om å kjøpe olje, leting og produksjon og oljeservice. Avslutningsvis ser vi ytterligere oppside fra våre oljeprisanslag for 2022 og 2023, på grunn av Opec+avtalen som løper gjennom 2023,» skriver Wiggen.
Pareto mener vi står overfor en flerårig, syklus med priser som er høye nok til å tilrettelegge for nye investeringer. Onsdag viste opec+' produksjonskutt at kartellet er dedikert til å sørge for dette.
«Det er på vei: Tre år med 100+ dollar fatet for olje,» skriver hun.
Opec
- Opec står for the Organization of the Petroleum Exporting Countries. Formålet med organisasjonen er å samkjøre landenes petroleumspolitikk og sikre balanse i prisene i verdens petroleumsmarkeder.
- Medlemsland: Algerie, Angola, Gabon, Iran, Irak, Kuwait, Libya, Nigeria, Republikken Kongo, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Venezuela.
- Grunnlagt i 1960 av de fem opprinnelige medlemslandene Saudi-Arabia, Iran, Irak, Kuwait og Venezuela.
- De siste årene har kartellet samarbeidet tett med land utenfor organisasjonen, i det som kalles Opec+. Opec+ består av Opec-medlemmene, pluss ti andre land, der det største er Russland.
«Velstandens arroganse»
Å opprettholde investeringstakten innen olje, er nødvendig for en omstilling til fornybare energikilder, argumenterte Opec+, og viste til medlemslandenes investeringer.
Forslaget har imidlertid en mer begrenset påvirkning på tilbudet enn det kuttet på to millioner skulle tilsi. Dette er fordi flere av landene produserer mindre enn sine kvoter, noe som betyr at allerede de er i samsvar med de nye grensene.
Saudi-Arabia, med kartellets største kjøttvekt, understreket uansett at vestlige sentralbankers rente-u-sving i møte med inflasjonen, var en viktig årsak til at prisene skal presses opp.
USA reagerte kraftig på produksjonskuttene, og antydet at kartellet har valgt side i medlemslandet Russlands krig mot Ukraina.
President Joe Biden har flere mulige mottrekk, om han vil forsøke å sabotere opec-kuttene, skriver Wiggen. Blant annet kan han beordre at en enda større del av USAs strategiske oljereserver slippes fri i markedet, eller presse gjennom en ny atomavtale med Iran, som vil åpne for eksport fra det oljerike landet.
Men: Bidens mulige grep for å få mer olje til markedet vil sannsynligvis utgjøre for lite, for sent, mener Wiggen. I tillegg risikerer presidenten å forstyrre det allerede forstyrrede markedet ytterligere.
For Opec+' medlemsland, hvorav flere er afrikanske, er vedvarende investeringer i oljesektoren vesentlig for å unnslippe denne energifattigdommen, skriver Wiggen.
Pareto har det siste året ment at en oljepris over hundre dollar fatet er nødvendig for å sikre nye investeringer i olje. Dette igjen er en forutsetning om en skal gjennomføre en storstilt overgang til nye energikilder, ettersom overgangen vil kreve energioverskudd, argumenterer Wiggen.