Mandag formiddag meldte oljestormaktene Saudi-Arabia og Russland at de har inngått et samarbeid om å samarbeide for å stabilisere oljemarkedet. Det var imidlertid få konkrete detaljer å få. Det kanskje mest håndfaste ved samarbeidet er at landene vil nedsette en arbeidsgruppe som skal analysere markedet og komme med forslag til energipolitiske grep som kan være passende å ta.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets er ikke imponert.

- Jeg har sittet og sett på hva saudierne og russerne egentlig har kommet frem til, og det er egentlig kun at de skal "samarbeide tettere". Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke ser hva som skal være det helt store med dette, sier hun.

Saltvedt sier at markedet til en viss grad forventet at landene ville kunngjøre en frysavtale eller indikasjoner på at det vil komme, og at markedet ble litt skuffet av at dette ikke skjedde etter saudierne hadde gått ut og varslet om at det kom en viktig kunngjøring. Faktisk sa den saudiske energiministeren eksplisitt at det ikke er behov for noen frys.

- Det var virkelig skuffende. Dette her er bare et spill for galleriet, understreker hun.

Roper ulv

Saltvedt påpepeker at det ikke er første gang saudierne forsøker å overbevise markedet om at de rasler med sablene i den oljepolitiske verktøyskassen.

- Det skaper jo en forventning når det kunngjøres at det kommer en viktig nyhet. Men så er det ingenting. Det er ikke første gang, og det er litt farlig å holde på sånn. Hvis man bare roper "ulv, ulv" vil markedet slutte å lytte på et tidspunkt, sier hun.

Nordea-analytikeren mener på annen side at en frys-avtale uansett ikke hadde hatt så mye å si, ettersom både Saudi-Arabia og Russland har svært begrenset potensial til å øke produksjonen videre fra dagens nivåer, noe markedet er klar over.

- Samtidig nekter jo Iran å delta på noen frys før landet har økt produksjonen til tidligere nivåer. En eventuell frysavtale er derfor av liten betydning, sier Saltvedt.

- Handler om psykologi

SEBs råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop tror både Saudi-Arabia og Russland ønsker seg en stabil og moderat økning i oljeprisen de kommende årene. Han tror en del av motivasjonen bak det nye samarbeidet er å redusere risikoen for at prisene faller bratt igjen ned mot 30 dollar fatet.

Samtidig tror Schieldrop også at saudierene og russerne ønsker å unngå at prisene stiger kraftig igjen, ettersom det vil medføre at konkurransen fra amerikansk skiferolje igjen øker.

- Jeg tror ikke de helt vet hva de skal gjøre for å unngå dette. Men det handler uansett om psykologi. Hvis saudierne og russerne under dette samarbeidet for eksempel sier at de ikke vil la oljeprisen falle ned til 30 dollar igjen og markedet tror på dem, så vil det støtte prisene, forklarer SEB-analytikeren.

Prisen på et fat av nordsjøoljen Brent kostet omkring 46,80 dollar før nyheten slapp mandag formiddag. Etter meldingene om avtalen var prisen en stund oppe på 49,30 dollar, men falt igjen da detaljene ble kjent. I skrivende stund ligger prisen rundt 47,60 dollar.

Følg markedene med DN Investor

- Anbefalt fra DNtv:

- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert:
 

Bruker tacos mot Trump
Da en Trump-støttespiller advarte mot meksikanske taco-boder på hvert gatehjørne, ble det fart i presidentkandidat Gary Johnsons tilhengere.
01:38
Publisert:

Hør Finansredaksjonen denne uken: Delingsøkonomi er mer enn sosial dumping. Og derfor strider drosjemarkedet mot alt vi har lært på skolen.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.