Mandag ble det kjent at det ferske oljeselskapet Okea kjøper en 60 prosent andel av Yme-feltet i Nordsjøen fra Repsol.
Les mer: Borten Moe og Okea overtar Yme-andel
Selskapet, som blant annet har tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe og tidligere Det norske-sjef Erik Haugane i toppledelsen, ble startet i mai ifjor. Yme-andelen er Okeas første kjøp på norsk sokkel.
I løpet av kort tid må selskapet skaffe mellom 15 og 20 nye ansatte til hovedkontoret i Trondheim.
- Vi trenger dyktige folk som er innstilt på å gjøre ting annerledes, sier kommersiell direktør Ola Borten Moe i Okea til DN.
Plan før sommeren
Okea bygger seg opp i en tid der andre oljeselskaper reduserer kraftig i bemanningen. Det er anslått at rundt 27.000 oljejobber har forsvunnet her til lands de siste årene.
I dag er det i overkant av ti ansatte i Okea. Målet er å få plass en organisasjon i Trondheim på mellom 30 og 35 ansatte på kort sikt.
Første steg med Yme-feltet blir ifølge Borten Moe å legge frem en fornyet plan for utbygging og drift (PUD). Målet er å sende den inn til myndighetene før sommeren i år.
- Der vil den konkrete utbyggingsløsningen blir landet, sier Borten Moe.
Skandale-merkelapp
Yme-feltets historie strekker seg helt tilbake til 1987, da Statoil fant olje der ved prøveboring. Statoil produserte olje fra feltet i perioden fra 1996 til 2001, da det ikke lenger ble regnet som lønnsomt.
Senere var planen at Yme ved inngangen til 2009 skulle bli det første feltet som ble gjenåpnet på norsk sokkel, denne gangen med Talisman som operatør. Store forsinkelser og en mengde feil ved plattformen har imidlertid påført feltet en skandale-merkelapp.
Den mobile produksjonsplattformen som står på Yme-feltet ble vedtatt fjernet allerede før den ble tatt i bruk i 2012. Årsaken var en omfattende feil på plattformen. Det ble blant annet ble det oppdaget sprekker i betongen på plattformbena.
Utbyggingen har vist seg å bli over ni milliarder kroner dyrere enn det opprinnelige investeringsanslaget på 4,6 milliarder kroner i 2007 viste.
Produksjonen har aldri kommet i gang og plattformen ligger fremdeles på feltet. Men under havbunnen ligger det rundt 60 millioner fat oljeekvivalenter, hovedsaklig olje, ifølge Borten Moe.
Muligheter
Okea-direktøren understreker at selskapet mener problemet med Yme er selve plattformen. Fremover blir oppgaven derfor å bestemme hvilken produksjonsenhet som skal erstatte plattformen, som må være fjernet innen utgangen av oktober i år.
- Vi tror at det er muligheter på Yme. For det første kjenner man geologien bedre enn på de andre felt. Det har vært produsert der før. For det andre er mye av investeringene allerede gjort.
- Vår analyse er at problemet med Yme var plattformen. Den blir nå fjernet. Og da mener vi det bør være mulig å bruke det som allerede ligger der. Det bør være en mulighet for de som eier lisensen og en stor oppside for samfunnet som allerede har tatt investeringene som er knyttet til dette, sier Borten Moe.
Les også:
Asia i dag: - En «do-or-die»-situasjon for Telenor i India
Se DNtv: Derfor velger Mads Hagen (53) å gjennomføre en plastisk operasjon
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.