Oljeprisene faller, og tirsdag var prisen på USA-olje under 50 dollar fatet for første gang siden april.

Differansen mellom nordsjøolje og amerikansk olje blir stadig større, og det siste døgnet har den økt med ni cent. Dermed er premien på nordsjøolje onsdag 6,40 dollar fatet, skriver TDN finans.

I løpet av den siste måneden har WTI-oljen falt nær 16 prosent, mens nordsjøoljen er ned i overkant av ni prosent i samme periode.

I skrivende stund ligger prisen på nordsjøolje på 56,44 dollar per fat, mens den amerikanske WTI-oljen er priset til 50,17 fat

.

Analysesjef for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB.
Analysesjef for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB. (Foto: Per Thrana)

- Oljeproduksjonen er høyere enn oljekonsumet, selv om markedet er i en fase hvor prisen og markedet rebalanserer seg. Den som må tilpasse seg er amerikansk oljeproduksjon – den må falle mer, sier analysesjef for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB til DN.

Nordsjøoljen ser derimot ut til å holde seg bedre, og slik bør det også være, mener SEB-analytikeren.

- Det er WTI som bør ta støyten - det er jo der tilpasningen skal skje, og hvor lagrene er for høye. Men nordsjøoljen følger også nedover, sier han.

Fire faktorer

Det er særlig to faktorer som påvirker oljemarkedet for øyeblikket, ifølge Schieldrop:

  • Fulle oljelagre i USA
  • Usikkerhet rundt Iran-avtalen

I tillegg vil en eventuell oppbremsing i Kina kunne påvirke etterspørselssiden i oljemarkedet negativt og gjøre det vanskeligere å hente seg inn igjen, mener Schieldrop.

Fulle oljelagre

En stor del av prisfallet for USA-oljen, skyldes at amerikanerne sliter med å bli kvitt olje som har hopet seg opp på lagrene mellom november og april.

- Problemet er at man de siste månedene har sett at lagertrekket ikke er raskt nok, sier Schieldrop.

For å gjøre denne mer attraktiv enn importert olje for de amerikanske raffineriene, har markedet sett seg nødt til å redusere prisen relativt sett i forhold til prisen på nordsjøoljen.

USA-prisen har falt fra over 60 dollar fatet på kun én måned. Ettersom prisen allerede har vært under 50-tallet, er det mye som tyder på at den skal teste enda lavere nivåer, tror analysesjefen.

Iran

Et annet usikkerhetsmoment i oljemarkedet er avstemmingen over Iran-avtalen som finner sted i den amerikanske kongressen i oktober.

Foreløpig er ingenting sikkert, og Schieldrop mener det «helt klart» er en risiko for at avtalen ikke får nok støtte.

- Mange kongressmedlemmer er langt fra positivt innstilt til Iran. Selv om president Barack Obama har gått i bresjen, er det ikke sikkert han har de nødvendige kongressmedlemmene med seg, sier Schieldrop.

Blant annet har hans tidligere utenriksminister, og nå presidentkandidat, Hillary Clinton uttalt at hun «absolutt ikke» stoler på landet.

- Faktisk kan man miste alt man har klart å etablere med denne avtalen, sier Schieldrop.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets tror Iran-avtalen er den faktoren som har hatt størst påvirkning på oljeprisfallet den siste tiden.

- Iran er et veldig viktig oljeproduserende land. De strenge sanksjonene har gitt et nervøst marked over en lengre periode og har bidratt til å holde markedet stramt, mener hun.

Dersom iran-avtalen blir godkjent av den amerikanske kongressen, er det nordsjøoljen som vil merke konsekvensene av at verden har fått en ny oljeprodusent, tror Saltvedt.

- Men dette vil jevne seg ut etterhvert.

For at sanksjonene mot landet skal kunne oppheves, må Iran oppfylle flere krav fra Det internasjonale atom detektivbyrået (IAEA) innen 15. desember.

SEB-analytikeren tror dermed det fortsatt det er en stund til vi ser økende salg av olje i Iran.

- Det blir nok først i begynnelsen av 2016, sier Schieldrop.

Les også: Her er bankenes beste renter etter siste kutt

Svakere for Telenor

Testet «englenes» kostholds- og treningsregime - fikk sjokk

Se også:

Tren deg sterk på fem minutter:

Tren deg sterk på fem minutter
Sjekk kjendistrenerens effektive treningsprogram.
05:16
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.