– SV mener arbeidet med 24. konsesjonsrunde må stoppes. Norge må prioritere å avklare hvordan vi skal bidra til at olje blir liggende ubrukt, slik at klimaendringene bekjempes, sier partileder Audun Lysbakken.
– Verden har allerede funnet mer fossil energi enn hva klimaet tåler. Da er det uklokt av regjeringen å haste videre med å tildele oljeindustrien enda flere leteområder, sier han.
Også Greenpeace Norge reagerer på regjeringens invitasjon til oljeselskapene til å nominere blokker som de ønsker skal være del av den 24. konsesjonsrunden.
– Det er tragisk at regjeringen kjører på med mer oljeleting uten respekt for at verden allerede er i en klimakrise. Det sier leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen.
- Produksjonen bør gå ned
Ifølge ham er det trist å høre at Solberg mener at vi skal bruke kvotesystemet som «hvilepute» for at Norge skal fortsette å pumpe opp ny olje mens andre land må la oljen ligge.
– Erna Solberg omtaler det som en revolusjon at vi har kommet ned på lave produksjonspriser. Greenpeace ønsker å minne statsministeren om at vi allerede har funnet for mye olje og gass, og at produksjonen bør gå ned, ikke opp, fortsetter Gulowsen.
Han peker også på at både Greenpeace og Natur og Ungdom undersøker lovligheten av 23. konsesjonsrunde.
– Det virker som om regjeringen har glemt at 23. konsesjonsrunde er juridisk omstridt og kan bli gjenstand for klimasøksmål. Imens forbereder altså regjeringen enda en ny konsesjonsrunde, avslutter han.
- Legger opp til at klimakampen er tapt
Miljøorganisasjonen Bellona frykter at blokker utenfor Lofoten og Vesterålen vil ligge på bordet når de konkrete utlysningene kommer i 24. konsesjonsrunde til sommeren.
– Regjeringen legger opp til at klimakampen er tapt, men at vi i Norge skal tjene de siste pengene før noen andre gjør det. Det som sies i dag, vil bli fordømt av historien som uanstendig, uklokt, kynisk og grådig, sier Bellona-leder Frederic Hauge.
– Regjeringen forstår ikke alle de andre fantastiske mulighetene som finnes for Lofoten/Vesterålen, og som er i konflikt med oljeboring. Selv etter Parisavtalen nekter regjeringen å innse at olje må bli liggende i bakken. På den måten undergraver de Parisavtalen, mener Hauge. (©NTB)
Følg direkte: Alt om oljemessen ONS 2016
Følg markedet med DN Investor
Om kun kort tid kan regjeringen gjøre det enda vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet. Og hva betyr de ultralave rentene for pensjonen din?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.