Han går forhutret over broen i finansdistriktet Canary Wharf i London.

Oljeanalytiker Miswin Mahesh i den britiske storbanken Barclays har heller ikke de beste værmeldingene å komme med for oljemarkedet.

– Ting kommer til å bli veldig stygge, sier Mahesh.

– Vi venter at oljeprisen kommer til å gå ned i 30 dollar fatet i andre kvartal, sier han.

Hvis Mahesh får rett, er det dårlige nyheter for Statoil-sjef Eldar Sætre. Den nye sjefen kommer i dag til London for å overbevise finanshovedstaden om selskapets fremtidsutsikter.

Investeringskutt hjelper lite

Det er ventet at Statoil i dag annonserer kraftige investeringskutt fra et nivå på rundt 20 milliarder dollar i året. De fleste andre store oljeselskapene har gjort det samme. En oversikt fra WoodMackenzie (se grafikk) viser at oljeselskaper som så langt har presentert sine årsresultater har kuttet investeringer med nær 30 prosent i snitt.

Det har fått mange til å håpe at oljeprisen skal komme relativt raskt opp igjen, fordi tilbudet da vil vokse langt tregere enn etterspørselen.

Mishwin mener det er for optimistisk. Han viser til at det vil ta to-tre år før investeringskuttene gir seg utslag i lavere produksjonsvolumer. I mellomtiden blir det bare sorgen for oljeselskapene.

Oppgang gir falsk trygghet

I de siste dagene har riktignok oljeprisen beveget seg opp fra et bunnivå på 46 dollar til rundt 56 dollar fatet i London. Mahesh mener det egentlig er dårlig nytt for oljeselskaper som Statoil. Den høyere prisen gjør nemlig at små oljeprodusenter i USA benytter anledningen til å sikre prisen for produksjonen sin. Dermed forsvinner ikke disse volumene ut av markedet med det første. Han tror derfor på 44 dollar i snittoljepris i 2015, stigende til 60 dollar i 2016.

Det er liten vits i å håpe Saudi-Arabia eller Opec kutter produksjonen, mener han.

– Frem til i høst trodde alle at Saudi-Arabia skulle forsvare oljeprisen ved å kutte produksjonen. Men så trakk Saudi-Arabia seg, litt på samme måte som den sveitsiske sentralbanken, sier Miswin.

Han tror i stedet det er en reell fare for at Saudi-Arabia i stedet vil gire opp produksjonen og bruke sin ledige produksjonskapasitet, siden man allerede har gitt opp den gamle politikken.

Lunkne til Statoil

I det britiske finansmiljøet er holdningen til Statoil nokså lunken gitt de lave oljeprisene. Utnevnelsen av Eldar Sætre som permanent toppsjef onsdag snudde ikke stemningen. Aksjekursen falt tre prosent samme dag.

Aksjeanalytiker Jason Kenney i Santander i Edinburgh er blant de britiske analytikerne som har fulgt Statoil lengst.

– Han er et trygt par hender, sier Kenney om Sætre.

Han er likevel usikker på om Sætre er mannen til å få gjennom store endringer. Kenney har en hold-anbefaling på aksjen.

«I fraværet av en oppgang i oljeprisene vil selskapet etter vår oppfatning trenge innovativ styring av kontantstrømmen eller betydelig nytenkning for å rebalansere sine utsikter. Uten materiell effektivisering av kapitalbruken eller utbyttekutt, vil Statoils gjeldsgrad gå betydelig høyere i de neste årene», skriver Kenney i en fersk analyse.

Les hele avisen

 

Les også: Asia i dag: Fordoblet oljelagrene – med historisk rabatt



  Nå kutter Saudi-Arabia oljeprisen - igjen


 

USA i dag: Eksperter ser nye oljefall
 

Tror oljeprisen skal falle igjen - til 40 dollar fatet  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.