Samtidig som meglingen i Nordsjø-oppgjøret står for døren, krangler partene om spillereglene ved en eventuell streik.

Oljearbeiderne vil at plattformene skal stenges ned med en omfattende sikkerhetsprosedyre som krever at et stort antall arbeidere holdes i lønnet arbeid selv om det er streik. Statoil og arbeidsgiversiden, derimot, mener det holder med en forenklet nedstengningsprosedyre. NHO mener fagforeningene prøver å dytte deler av kostnaden ved en eventuell streik over på arbeidsgiverne.

Tirsdag begynner saken i Arbeidsretten.

Står om sikkerheten

Leder Hilde-Marit Rysst i fagforeningen Safe mener sikkerheten er det sentrale her. Produksjonsanleggene nå er blitt så komplekse med satelitter og lange rørføringer, og at det ikke holder å stenge ned et par brønner og fly til lands. Da vil det stå masse olje og gass igjen i tanker og beholdere, og bety økt risiko for dem som blir igjen på feltet.

Samtidig vedgår hun at arbeidsgiveren må betale mer med hennes foretrukne modell. Hun undrer seg likevel over at motparten kjører saken så hardt og raskt frem akkurat nå.

– Denne saken er helt klart med på å sette ekstra spiss konflikten nå under lønnsoppgjøret. Egentlig skal slike konflikter løses på lavest mulig nivå. Her kjørte en i stedet saken rett til NHO. Jeg lurer på om man gjorde det for å rekke å få en arbeidsrettsdom før en eventuell streik, sier Rysst.

Hennes sikkerhetsansvarlige, Roy Erling Furre, avviser at streikeregningen er det sentrale. Han mener det handler om sikkerheten. 

-Statoil vil plutselig ikke ha like høyt sikkerhetsnivå ved en streik som ved annen type nedstengning av produksjonen. Statoil ønsket ikke å komme frem til en avtale med arbeidstagerne om dette, og ville i stedet diktere en ny modell, sier han.

Ifølge Furre har konflikten rot i at Statoil og Hydro hadde ulike måter å stenge ned plattformene på ved streik. Statoil tømte plattformene for olje og gass og pumpet nitrogen inn i systemene. Hydro gjorde det enkelt, og satte prosessen på vent. Etter fusjoen mellom Statoil og Hydro, mener de ansatte at Statoil-modellen skulle videreføres, noe arbeidsgiverne ikke er enig i.

Avviser argumentet

Det er NHO som er hovedsaksøker i saken, og forhandlingsdirektør Rolf Andreas Negård svarer for arbeidsgiverne. Statoil vil ikke kommentere på selve rettssaken.

– De tillitsvalgte hevder å ha rett til å definere hvilket sikkerhetsnivå som er nødvendig. Det betyr at mange av dem kan streike med full lønn lønn. Men en streik dreier seg om å forlate arbeidsstedet, understreker Negård.

Negård avviser at en forenklet nedstengning går på sikkerheten løs for oljearbeiderne.

- De er ikke utsatt for fare. Man kan ikke tro at Statoil vil ha en status der ute som er farlig, sier han.

Han mener diskusjonen har pågått i flere år, og at arbeidsgiverne har forsøkt å oppnå en fremforhandlet enighet om sikkerhetsnivået slik den såkalte Rammeforskriften legger opp til. Nå var det tid for avklaring. Han bekrefter at timingen av søksmålet ikke er tilfeldig.

– Det er klart, dette dreier seg om situasjonen ved en streik. Da er det ikke overraskende at vi ønsker en avklaring nå.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

LES OGSÅ OM:

Nye regler for medisinstudenter: Nå fraråder han norske studenter å studere medisin i Polen dnPlus (+)

Tøff kamp om de lukrative offshorebetingelsene: Kjemper mot godene i Nordsjøen dnPlus (+)

Finansmannen saksøkes av selskapet han var med å starte: Warren saksøker Warren dnPlus (+)