– Det vi har laget er en gassdetektor. Du bruker den som du bruker røykdetektorer hjemme, bare at denne detekterer gass. De bruker den alle steder der de håndterer oljeprodukter, som på oljeplattformer, raffinerier og terminaler, forklarer gründer Knut Sandven (40) i Gas Secure.

Detektorene monteres for å beskytte ansatte og infrastruktur på oljeinstallasjoner mot eksplosjonsfare.

Igår solgte han Gas Secure kontant til tyske Dräger for 500 millioner kroner. Dräger har base i Lübeck, nær 14.000 ansatte verden rundt og omsetter for 2,37 milliarder euro på sin teknologivirksomhet innen medisin og sikkerhet.

Gas Secure er til sammenligning 11 ansatte, og et gründerselskap som ifjor omsatte for beskjedne 11 millioner kroner.

Nøkkelen til suksessen er at Gas Secure har utviklet en gassdetektor som er trådløs, i motsetning til samtlige tradisjonelle gassdetektorer som er i bruk på oljeinstallasjoner i dag.

Uten en tråd

Drägers plan er at den trådløse gassdetektoren til Gas Secure vil få en kostnadsjagende olje- og gassindustri til å løpe ned dørene.

– Vi har redusert energiforbruket tusen ganger sammenlignet med tradisjonelle måleinstrumenter, slik at vår detektor kan drives med batteri. Deretter kommuniserer den trådløst, slik at den er helt uten kabler. Batteriet vårt varer i to år. Setter du batterier i en av de tradisjonelle målerne varer det i to uker, sier Sandven.

Trådløs fremtid

Årlig monteres det cirka 150.000 gassdetektorer. Inkludert installasjonskostnader koster hvert punkt fort 200.000 – 400.000 kroner per stykk. Med tradisjonelle, kabelbaserte detektorer utgjør selve monteringen rundt 90 prosent av kostnaden. Dette bortfaller når detektoren er trådløst. Ikke alt vil bli trådløst, men Sandven regner med at trådløse detektorer vil stå for halvparten av markedet innen fem til syv år.

– Trådløst er generelt inne i en eksponentiell vekst, sier Sandven.

Og foreløpig er det bare Gas Secure som produserer detektorer uten en tråd.

Andre gang med Sintef

Underveis i salgsprosessen har Viking Ventures Eivind Bergsmyr vært sterkt involvert. Han har bidratt med erfaringer fra da han selv var administrerende direktør og solgte Nacre for 750 millioner kroner i 2007, også dette et teknologiselskap basert på Sintef-teknologi og med Viking Venture på eiersiden.

Viking-partner Joar Welde sier avgjørende for investeringsbeslutningen at Gas Secure allerede hadde utviklingsavtaler med Innovasjon Norge, Forskningsrådet, Statoil, Conoco Philips og ABB og statlige utviklingsmidler på i underkant av 20 millioner kroner.

– Da var selskapet to personer, noe ip (intellectual property som patenter, oppfinnelser, red.anm.) og noen tidlige demonstrasjonsmodeller, sier Welde.

Skal lage nye produkter

Venture-selskaper investerer for å dra selskap gjennom utviklingsfasen eretter børsnotere eller selge til industrielle aktører.

– Men med et så stort potensial som denne teknologien åpenbart har, hvorfor ønsket dere ikke å utvikle dette videre i Norge?

– Det er jo egentlig gitt når et selskap er venturebacket. Timingen er god, for nå handler det om å få skalert opp produksjon og få distribusjon rundt i verden. Det er ikke det vi egentlig har mest lyst til å drive med. Vi vil helst lage nye produkter, sier gründeren.

Planen er at Gas Secure skal bestå og fungere som en slags inkubator for nye produkter innen gassdeteksjon for Dräger her i Oslo, sier Sandven.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

LES OGSÅ:

Dette var det viktigste Kristian Monsen Røkke (32) lærte på skolebenken

  Asia i dag: Spår kommunistpartiets kollaps i Kina

  Disse formuleringene avgjorde streiken