Onsdag morgen steg oljeprisene noe, etter å ha falt mot 100 dollar fatet kvelden før. Oljeanalytiker Thina Saltvedt mener det er god grunn til å være på vakt:

- Vi skal ikke så veldig mye ned fra dagens nivå før de norske prosjektene blir ulønnsomme, understreker hun.

Oljeselskapene melder om et betydelig fall i oljeinvesteringene på norsk sokkel til neste år, viser en fersk telling Statistisk Sentralbyrå (SSB) har gjennomført.

Ifølge Saltvedt er det Kina som i dag utgjør den kanskje aller største risikoen i markedet - i alle fall på kort sikt.

- Sprekker en boble i Kina, kan oljeprisen falle til mellom 70 og 80 dollar fater. Det vil være stor trussel for norsk oljeproduksjon, sier hun.

Flere overraskelser

Økonomene i Nordea Markets venter at oljeprisen vil falle noe de neste par årene, viser meglerhusets nye prognoser, som ble lagt frem onsdag (se tallene nederst i saken). 

Rapporten «Økonomisk oversikt» oppdateres fire ganger i året. Saltvedt legger ikke skjul på at hun siden nyttår har fått seg mer enn én stor overraskelse.

- I andre kvartal førte geopolitisk uro, først og fremst i Irak og Russland, til at oljeprisene steg mer enn vi trodde på forhånd, sier Saltvedt og fortsetter:

- I sommer har imidlertid prisene falt mer enn ventet. Årsaken er særlig svakere etterspørsel fra USA. Etterspørselen fra USA var i voldsom vekst, men så har det stoppet opp.

Oljeanalytikeren mener dette henger sammen med at amerikanerne er blitt stadig mer opptatt av energieffektivisering. Samtidig viser hun til at USA ikke minst produserer stadig mer olje selv, noe som igjen endrer tilbudssiden.

- Nå mer enn oppveier amerikanske skiferoljeproduksjon for de politiske problemene rundt i verden, sier hun.

Bobletendenser

Saltvedt ser i dag for seg en noe svakere etterspørselsvekst etter olje enn hun tidligere har trodd på.

USA forbruker i dag cirka 19 prosent av verdens olje, ifølge oljeanalytikeren. Kina står for en andel på 11 prosent, men det er her etterspørselsveksten er ventet å komme i tiden fremover.

Kinas økonomi skal fortsette å vokse med over syv prosent de neste tre årene, ifølge prognosene til Nordea Markets.

- Det vil innebære en kontrollert nedgang. Samtidig er det slik at Kina ikke helt har klart å få kontroll på den høye kredittveksten i landet. Det har vært tendenser til å bygge seg opp en boble, understreker Saltvedt

- Hvis Kina får en ordentlig boblesprekk, vil det ta tid før veksten i landet kommer opp igjen. Det vil få store effekter. Etterspørselen etter olje vil falle og vi vil kunne se en oljepris under 100 dollar fatet over en lang periode, mener hun.

Nordea Markets` oppdaterte anslag for oljeprisen:

 

Les mer om Nordea Markets`ferske rapport:
To forhold har løftet veksten i norsk økonomi i år
Dette kan sette en stopper for boligprisveksten
- Eurokrisen er over, men ikke eurosonens problemer  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.