- Tilbudssiden er viktigere enn etterspørselssiden, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til DN.
Han snakker om utviklingen i oljemarkedet, og er ikke bekymret for at oljeforbruket i verdens største økonomier, blant annet i Kina, vil kjølne med det første - til tross for lunkne nøkkeltall.
Kjus og DNB har «hele tiden» trodd på bedre etterspørselsvekst enn Det internasjonale energibyrået, IEA.
Torsdag offentliggjorde DNB Markets nye prognoser for hvordan de mener oljeprisen vil utvikle seg.
Rapporten avslører at meglerhuset har nedjustert sin forventede gjennomsnittspris for et oljefat med 5 dollar fatet.
- Vi tror på en oljepris på 67 dollar fatet i årets tredje kvartal og 72 dollar i fjerde kvartalet i år, utdyper Kjus.
I 2016 spår DNB at et fat Nordsjøolje vil koste 75 dollar, mens det i 2017 og 2018 vil ligge på henholdsvis 80 og 82 dollar. I årene 2019 og 2020 vil oljeprisen ha kommet opp i 85 dollar, viser prognosene.
Begrenset oppside
Han mener oljeprisens oppside har nådd sin begrensning «for en stund».
- I januar lå prisen på 45 dollar fatet. Nå er den på 65. Det er en prisoppgang på 45 prosent. Når du tenker etter er det ganske massivt, mener Kjus.
- Du snakker om en begrenset oppgang. Kommer oljeprisen til å gå ned?
- Den vil «bølge» gjennom året. Variasjonen hittil i år er fra 45 til 68. Vi tror ikke på like stor variasjon, men et mulighetsrom fra 55 til 75 dollar resten av året, forklarer oljeanalytikeren og avviser at oljeprisen skal ned på 40-tallet igjen.
- Oljeprisen ser ut til mer eller mindre å ha stabilisert seg på et nivå nær 65 dollar fatet.
To hovedårsaker
DNB legger to hovedårsaker til grunn for nedjusteringen av den forventede oljeprisen:
- Enighet i Iran-forhandlingene
- Uendret strategi fra oljekartellet OPEC og Saudi-Arabia
I forrige uke sa Irans utenriksminister Javad Zarif til den tyske avisen Der Spiegel at en atomavtale om landets kjernefysiske program er «svært sannsynlig».
De pågående forhandlingene har blant annet ført til sanksjoner i landet og uro i oljemarkedet.
Irans viseoljeminister Roknoddin Javadi har imidlertid tro på at landet i løpet av seks måneder vil kunne komme tilbake på samme volum i oljeproduksjonen som før sanksjonene ble innført.
- Vi tror det blir en løsning i Iran, og at det blir nye fat som kommer inn neste år, sier Kjus i DNB.
I tillegg har han lagt til grunn at det ikke vil bli noen produksjonskutt som følge av endring i strategien fra OPEC når oljekartellet samler seg til nytt møte fredag 5. juni.
- Vi har tatt stilling til at det ikke blir kutt fra OPEC om to uker med mindre land utenfor OPEC, som Russland, er villige til å bidra, forklarer Kjus.
Dette kan påvirke
Det er imidlertid én faktor som kan komme til å rykke merkbart i oljemarkedet, tror DNB-analytikeren:
En eventuell renteheving i USA.
- Den effekten kommer i det finansielle markedet og påvirker hvor folk putter pengene sine. Slik påvirker det oljeprisen, sier Kjus.
Dersom sentralbanksjef Janet Yellen i Fed hever styringsrenten i juni, kan det dermed hende flere investorer flytter pengene ut av råvaremarkedet og mest sannsynlig over i rentemarkedet.
- Det kan man lett tenke seg. Det er mer penger i rentemarkedet enn aksje- og råvaremarkedene. Når de investorene der bestemmer seg for å flytte penger, blir det store strømmer. Det kan bli negativt for oljeprisen, forklarer oljeanalytikeren.
Les også: Skattekrangel om nettgevinst på 92 millioner
Vær obs! på e-post fra sjefen i dag
- Døra vår står åpen!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.