Nordnorske politikere har i vel ti år krevd at oljenæringens inntog i nord gir ringvirkninger og lokale arbeidsplasser. Det er en dagdrøm de bør våkne opp fra, mener Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam.
– Det er en ting alle må være klar over: Selv om man åpner både Lofoten og resten av Barentshavet for oljeboring, vil det skape få arbeidsplasser langs kysten. Det kommer lite til kystsamfunnene, de får økt risiko og få eller ingen arbeidsplasser, mens pengene går til statskassen og oljeklyngene, sier han.
Skjeldam mener politikerne i nord i stedet satse på fisk og reiseliv.
Ingen arbeidsplasser
– Eventuelle fremtidige oljefelt vil gi lite til kysten og lite til Nord-Norge. Jeg er bekymret for at politikernes fokus på olje ødelegger muligheten til å skape annen næring. Det blir et vakuum som ødelegger muligheter for å skape andre arbeidsplasser lokalt, sier Skjeldam, og trekker frem Statoils beslutning i forrige uke om å droppe ilandføring av oljen fra Johan Castberg.
– Tallenes tale er klar: Olje gir lav lokal verdiskaping i nordnorske samfunn. Nordkapp kommune forventet mange arbeidsplasser med ilandføring av olje fra Johan Castberg. Det kommer null arbeidsplasser der. I stedet tar de oljen rett over på skip, sier Skjeldam, som tirsdag og onsdag deltar på konferansen Arctic Frontiers i Tromsø for å snakke om hvilke næringer man skal satse på etter oljen.
Statoil mener en eventuell utbygging av Johan Castberg kan skape arbeidsplasser lokalt.
– Vi mener leverandørindustrien lokalt er godt rustet for å levere tjenester til en slik utbygging, om vi beslutter å bygge ut, sier mediekontakt Morten Eek i Statoil.
Hurtigrutesjefen får støtte fra fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) i Nordland fylkeskommune.
– Jeg følger ham langt på vei. Det er et problem at vi i nord ikke får den effekten av olje og gass som vi trodde og håpet på, sier Norvoll.
– Det er utrolig viktig ikke å miste av synet næringer som fisk, reiseliv, mineraler og kraft, som er der de store arbeidsplassene ligger, legger han til.
«Fantastiske muligheter»
LO og NHO i Nord-Norge gikk på nyåret ut og relanserte sitt krav om at man snarest må konsekvensutrede oljeboring i Lofoten og Vesterålen, fordi en åpning av områdene kan skape flere arbeidsplasser lokalt. Skjeldam advarer sterkt mot å åpne for olje i Lofoten i den tro at det vil gi arbeidsplasser lokalt.
– Jeg er imot å åpne Lofoten for oljeboring, og jeg synes det er veldig trist at man ønsker oljeboring i indrefiletene i norsk natur, når vi nå bør satse fornybart og hele verden omstiller seg til det grønne skifte, sier Skjeldam, som sier han blir trist av enkelte lokalpolitikernes «ensidige fokus på olje»:
– Lokalpolitikernes ensidige fokus på olje de siste årene reduserer muligheten til å få opp andre næringer. For det er ikke oljen som gir arbeidsplasser langs kysten og i nord, men reiseliv og fisk.
– Opplevelsesturisme er det raskest voksende markedet i verden, og der har Norge fantastiske muligheter, sier Skjeldam.
«Blir galt»
Hurtigrutesjefen mener reiselivets betydning for antall arbeidsplasser er sterkt undervurdert.
– I de tre nordnorske fylkene er det like mange som arbeider i reiseliv som i fiskeri, havbruk og landbruk, og betydelig færre i olje, sier Skjeldam.
Regionsjef Geir Seljeseth i Norsk olje og gass mener oljenæringen skaper lokale arbeidsplasser i nord.
– Jeg tror både Norge og Nord-Norge skal bygge seg sterke på flere næringer, både olje, fisk og reiseliv. Det vil være arbeidsplasser i reiseliv, olje og fisk i Nord-Norge i flere tiår fremover. Jeg synes det blir galt å ha fokus bare på én næring, sier Seljeseth.
Følg markedsutviklingen på DN Investor.
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.